Svenskbygderna – i utvandrarnas fotspår

21 januari 2021 · Restips

Karl Oskar och Kristina Statyn, Chisago, Minnesota.

Många av oss svenskar har avlägsen släkt i USA och att släktforska blir allt mer populärt. Området som vi till vardags kallar ”Svenskbygderna” i USA avser främst Minnesota men även Illinois och Wisconsin. Ett bra sätt att ta sig runt i denna region är att flyga in till Chicago och utgå därifrån.

I slutet av 1800-talet var Chicago Sveriges näst största stad sett till befolkningen med över 110 000 svensk-amerikaner. Passa på att besöka Swedish American Museum som ligger i stadsdelen Andersonville på 5211 North Clark Street. Museet är inriktat på emigrationen från Sverige till Nordamerika och svenskamerikanska företeelser.

Ungefär 20 mil väster om Chicago ligger Bishop Hill, Illinois, som grundades av predikanten Erik Jansson 1846 och uppkallades efter hans födelsesocken Biskopskulla i Uppland. Mellan åren 1846-1861 fanns här en svensk koloni och anses vara den första stora organiserade svenska utvandrargruppen.

Bishop Hill, Illinois.

Bishop Hill, Illinois.

Svenskstaden Rockford ligger cirka 16 mil nordväst om Chicago. Knappt 40 000 av Rockfords cirka 150 000 invånare har svenskt ursprung och här blomstrade många svenska verksamheter kring sekelskiftet, bl.a. möbeltillverkning. Besök Erlander House på 2406 Clinton Road, det första huset som byggdes av svenskar år 1871. På Stockholm Inn som ligger på 2420 Charles Street serveras t.ex. svenska pannkakor till frukost och köttfärslimpa till lunch.

Flera svenskorter i området är t.ex. Andover där Jenny Lind Chapel ligger och Moline/Rock Island där Augustana College, som grundades av svenskar, är beläget.

Norrut ligger delstaten Minnesota. Hit slog sig en övervägande majoritet av alla svenska emigranter ned. Huvudstaden Minneapolis var en gång i tiden världens största mjölproducent. En av de mäktigaste var familjen Turnblad, som byggde upp en stor tidningskoncern med svenskspråkiga tidningar. Familjens hus på 2600 Park Avenue utgör nu en del av American Swedish Institute.

Norr om Minneapolis ligger de mest kända svenskorterna. Naturen här med många sjöar och mycket grönska påminner om Sverige. Lägg minst en dag, kanske två, i detta området för att hinna med att se och uppleva alla svenska.

Chisago City var en gång svensktätast. En fin staty av Vilhelm Moberg med sin cykel står mitt i samhället. Det var i dessa trakter som han hittade inspiration till sina berömda böcker om utvandrarna.

Lindstrom är kanske den svenskaste orten av dem alla. Här finns statyn över Karl Oskar och Kristina. Invandraren Daniel Lindström har givit samhället sitt namn och många av stans cirka 3 000 invånare har idag svenskt påbrå. Bland mycket annat finns en jättestor kaffepanna med texten ”Välkommen till Lindström”.

Vattentorn i Lindstrom, Minnesota.

Vattentorn i Lindstrom, Minnesota.

En bit därifrån ligger den lilla byn Scandia, som anses vara den första svenska bosättningen i Minnesota. Här finns Gammelgarden Museum som arbetar med att presentera, bevara och främja den svenska invandringen i USA. Andra orter att besöka om man hinner är Mora, som arrangerar det amerikanska Vasaloppet, Taylor Falls, Stillwater m.fl.

Tiden går fort och det är lätt att stanna lite extra lång tid på varje plats eftersom det är så mycket intressant att se, lyssna till, uppleva och samtidigt försöka förstå hur de första svenskarna hade det. Ta er tid, planera innan så sparar ni tid på plats. Det är ett fantastiskt område att besöka och jag rekommenderar det varmt!

Storyn skrevs av

Swanson's personal, Anders.

Anders

Försäljnings- och marknadschef