TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Mat i Amerika
Hur mycket pengar ska jag beräkna till all mat när jag reser till Amerika? Den frågan ställer våra resenärer ofta. Andra frågor är hur mycket dricks man ska ge i USA och om kaffet går att dricka.

Amerikansk mat
Att Amerika till största delen består av invandrare avspeglas i matutbudet. Det finns restauranger med mat från världens alla hörn. Den mat vi uppfattar som traditionell amerikansk mat är oftast bra och vällagad på alla typer av restauranger. Hamburgare med pommes frites är nog det mest amerikanska vi kan tänka oss. Men de generösa och populära salladerna är också populära liksom den amerikanska typen av sandwich. En sandwich kan bestå av det mesta och är en hel måltid som serveras antingen varm eller kall. En rejäl stek, förslagsvis en New York Strip Steak, är förstås ett måste. Generellt håller maten en hög kvalitet med förstklassiga råvaror, mycket grönsaker och rent kött.

Frukost
Frukost ingår sällan i rumspriset och endast enstaka hotell har denna service. Däremot växer det upp motell i mellanprisskiktet där kontinental frukost ingår. Det innebär kaffe, juice, bröd och eventuellt flingor. I storstäderna kan det vara dyrt att äta frukost på hotellet. Man kan ofta äta frukost på en coffee shop runt hörnet för ett betydligt lägre pris. En amerikansk frukost på hotellet i en storstad kostar US$ 20-40. I mindre städer eller på landsorten kostar den US$ 10-20.

Snabbmat
Amerika är snabbmatens hemland. Här finns mängder av kedjor som McDonalds, Burger King, Taco Bell, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken och Pancake House. Denna mat är billig och håller reskassan under kontroll. En komplett meny på McDonalds kostar ca US$ 7 och är betydligt större än i Sverige.

Coffee shops
Coffee shops finns överallt, på hotell, längs vägarna och i städerna. En coffee shop kan jämföras med våra kafeterior och lunchrestauranger, även om de flesta har öppet dygnet runt. Dennys, Howard Johnson och Cracker Barrel (sydöstra USA) är exempel på kedjor som har bra mat till låga priser. Frukost kostar US$ 10-25 och lunch eller middag US$ 15-35.

Restauranger
Det finns mängder av restauranger i alla prisklasser. Det är därför svårt att ge exempel på typiska priser. Ta för vana att läsa menyn innan du bestämmer dig för ett besök, så du vet prisbilden. Hela spektrat av restauranger finns representerade, från billiga till riktigt dyra.

Deli
En deli är en affär med mängder av bröd och pålägg. Sandwiches i olika former är mycket populära. Man pekar ut vilket bröd man vill ha, väljer pålägg och bygger sin egen sandwich som man tar med sig. En prisvärd måltid.

Supermarkets
Ett bra ställe att köpa mat är i vanliga supermarkets. Här finns ofta färdigförpackade måltidsboxar med sallad, frukt och pålägg. I salladsbarer plockar man ihop det man önskar och får en frisk och fräsch måltid.

Dricks
På alla coffee shops och restauranger i USA tillkommer lokal skatt och dricks. Lokal skatt är 0-12 % och i dricks bör man ge ca 15-20 %. Dessa poster ingår aldrig i priserna som står på menyn. Skatten läggs till på notan, men dricks får man själv räkna ut. Dock förekommer numera att dricks läggs på notan på vissa turistplatser. Glöm inte att betala dricks men kontrollera notan väl så du inte betalar två gånger. De enda platser där man aldrig betalar dricks är på snabbmatställen som till exempel McDonalds.