TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Tips inför resan
Valuta
Vi rekommenderar kreditkort samt en mindre summa kontanter. Att medföra svensk valuta och växla i Amerika är ej tillrådligt, dels är det betydligt svårare att växla i Amerika och dels är växelkursen sämre.

Kreditkort och betalkort
Kreditkort är nästan ett måste på USA-resan. Detta används inte enbart som betalningsmedel utan även som garanti vid bokning av hotell, som deposition vid avhämtning av hyrbil med mera. Kreditkort ersätter dock aldrig helt behovet av kontanter. Det finns affärer, hotell och andra inrättningar som inte tar kreditkort så man bör ha en del kontanter.

Observera att det är stor skillnad på betalkort och kreditkort. Vid resa till Amerika är det kreditkort som är klart bäst. På de flesta hotell och motell måste man lämna ett avdrag av betal- eller kreditkortet vid incheckning för att täcka eventuella extrautgifter (telefon, måltider etc.).

Om man har ett betalkort belastas kortet med en viss summa, som sedan krediteras när man checkar ut om inga kostnader tillkommit. Tyvärr tar det alltid längre tid för bankerna att kreditera än debitera. Således intecknas därmed en del av det på kortet tillgängliga kapitalet som därmed inte finns tillgängligt att handla för. Har man betalkort bör man vara medveten om detta och antingen höja det tillgängliga beloppet inför Amerikaresan, alternativt betala eventuella depositioner på hotellet kontant.

Det helt klart bästa sättet är att skaffa sig ett kreditkort. Swanson's kan inte påtaga sig något ansvar för de problem som kan uppstå i samband med depositioner vid incheckning då detta är ett kort- och bankproblem.

Körkort
Minimiålder för att få hyra bil i Amerika är 21 år och man måste ha haft körkort i minst 1 år. Det krävs körkort, voucher och kreditkort. Vid hyra av husbil krävs körkort, pass, voucher och kreditkort.

Swanson's färdhandlingar
Våra färdhandlingar är omfattande. De flesta resenärer får vår stora kartbok och färdhandlingarna innehåller flera andra broschyrer, stadskartor, Swanson’s informationsguide med mera. Allt detta kostar inget extra när man reser med Swanson’s.

Swanson's informationsguide innehåller mängder av värdefull information:
- Flygbolagsförkortningar
- Omvandlingstabeller
- Klimattabeller
- Adresser till svenska konsulat
- Förteckning över amerikanska helgdagar
- Gratis telefonnummer till hotellkedjor
- Värdefulla tips

Praktisk bagagerem medföljer till alla som köpt minst Atlantflyget genom Swanson's.

En kartbok medföljer till de flesta resor där Atlantflyget ingår. (Gäller ej resor till New York, Florida och Hawaii.) En kartbok per sällskap.

En adapter för amerikanska vägguttag medföljer varje resesällskap som köpt resa där Atlantflyget ingår.

Vår lathund för dricks gör det lätt att räkna ut hur mycket dricks som ska läggas.

Flygresan - beställ sittplats
Glöm inte bort att beställa er sittplats när ni bokar resan. Görs detta vid incheckningen kan det ibland vara svårt att få platser intill varandra. En del flygbolag tar ut en avgift för förseating. Samtliga våra interkontinentala linjer och anslutningar inom Skandinavien är rökfria.

SAS Eurobonus
Flyger ni SAS över Atlanten kan ni ansöka om SAS Eurobonus. Man erhåller poäng på SAS flyg och hos SAS samarbetspartners, till exempel Lufthansa och United Airlines. Vissa biljettyper (kampanjpriser) är dock undantagna från bonussystemet. Andra flygbolag har liknande bonussystem.

Service för barnen
Viktigt är att förbereda resan och packa förströelse. På långlinjerna finns oftast ritmaterial och filmer och spel i underhållningssystemet. Man kan även beställa barnmat. För de allra minsta finns babymat och sovkorg. För barn ej fyllda två år finns endast babymat. Obs! All extraservice måste förbeställas och bör återbekräftas till respektive flygbolag tre dagar före ut- och hemresan. Swanson´s kan inte påta sig något ansvar för utebliven service.

Specialkost
För resenärer med diabetes, vissa kostvanor eller av religiösa anledningar finns specialkost att förbeställa. Utbudet varierar.

Viktigt! All extraservice måste beställas vid bokningstillfället och meddelas Swanson's. Tre dagar före ut- respektive hemresan ska specialbeställningen återbekräftas till SAS. Swanson's kan inte ta på sig något ansvar för utebliven specialservice.

Bagageregler
Till och från Nordamerika gäller normalt att en resväska får medföras kostnadsfritt. Kostnad för resväska två är normalt ca EUR 100 på utresan och US$ 135 på hemresan. Varje väska får väga högst 23 kg och ej vara större än 158 cm, mätt djup+bredd+höjd. Obs! På vissa kampanjpriser ingår ej bagage.

Sker flygningen inom Nordamerika i direkt anslutning till atlantresan och på samma biljett gäller samma regler som för atlantflyget (det vill säga att en resväska ingår). Vid alla andra flygningar inom Nordamerika tar de flesta flygbolag ut en avgift. Första resväskan US$ 25-75 och andra US$ 35-100. Checkar man in resväskan hos skycap vid trottoaren tillkommer dessutom dricks. Checkar man in vid vanliga incheckningsdiskar betalas ej dricks.

Till Västindien får en resväska på maximalt 23 kg medföras. Vid flygningar mellan öar i Västindien gäller en väska á 20 kg.

Ett handbagage på maximalt 115 cm mätt på motsvarande sätt får medföras (samt normal handväska, kameraväska eller datorväska). Inrikesflygningar i Amerika har generösare regler för handbagage. Man får ej medföra varor i form av flytande gelé, spray eller liknande annat än i mycket begränsade former. All elektronisk utrustning som tas som handbagage måste vara laddad så kontroll kan göras. För mer information se transportstyrelsens hemsida.

Taxfree i form av sprit, vin, parfym och liknande får köpas på flygplatsen och ombord om påsen plomberas och kvittot sparas. Dock får inget medföras vidare på inrikesflyg i Amerika. Vid flygbyten i Europa får man i de flesta fall transferera flytande varor. Vid flygbyte inom Skandinavien får man normalt också transferera.

Tullregler
Tullverket har information om in- och utförsel av varor vid utlandsresor. Läs på deras webbplats eller ladda ner appen Tullregler.

Elektricitet

I Amerika och Kanada är spänningen 120 volt. Man kan ej använda våra stickproppar. Adapter kan köpas på större hotell och i vissa specialaffärer. Adapter medföljer till resesällskap som köpt minst Atlantflyget genom Swanson's.

Dricks
Drickssystemet är mycket vanligt i Amerika. Man bör lämna ca 15 % i dricks på restauranger. Något mindre om man inte är nöjd, något mer om man är nöjd. På finare restauranger ca 20 %. Som regel är dricksen ej inlagd i notans belopp. Förväxla inte tillägget för skatt med dricks. På en del platser har man börjat lägga in dricksen. Kontrollera därför notan och fråga gärna. Taxichauffören bör också få ca 15 % i dricks. Man lämnar även dricks till frisören, busschauffören med flera. Bärare på flygplatser bör få ca US$ 2 per väska.

Bor man på hotell eller motell av lite högre klass måste man räkna med att någon visar en till hotellrummet och bär upp väskorna. Man ska då lämna dricks, 2-3 dollar per väska. På motell tar man som regel själv hand om sitt bagage. Man lämnar även dricks på hotellrummet till städerskan, minst en dollar per natt, sedan är det upp till var och en beroende på hur man tycker servicen fungerar.

Klimat och kläder
Klimatet i Nordamerika är mycket varierande med tanke på landets stora yta. Från maj till oktober är det ofta varmt eller mycket varmt i hela landet. Endast i bergstrakter blir kvällarna svalare. Under sommarmånaderna kan det förekomma hastiga och häftiga regnskurar. Under vintern varierar klimatet mycket från delstat till delstat. Endast södra Florida och södra Arizona på fastlandet har svenskt sommarklimat.

Amerikanen är mycket informell och några krav på speciell klädsel förekommer sällan. Det är bara på en del restauranger och nattklubbar som herrar behöver kavaj och slips. Det kan vara bra att även under den varma årstiden ha någon tröja eller liknande. I Klippiga Bergen kan kvällarna bli kyliga. Dessutom är ju bussar och det mesta annat luftkonditionerat.