TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Los Angeles
Inledning
Los Angeles ligger i södra Kalifornien och har ett härligt klimat. Få städer har förknippats så mycket med drömmar som just Los Angeles och Hollywood. Men Los Angeles förverkligar också många drömmar. Här finns mycket att se och göra, men glöm inte att koppla av. Här finns kilometer efter kilometer av fina sandstränder och var som helst kan "Beach Boys" dyka upp.

Bil eller inte bil
Los Angeles är en väldigt stor stad, Amerikas näst största till folkmängd och största till ytan. Det var här man "uppfann" motorvägarna. Det är svårt att klara sig utan bil, samtidigt som rush hour är tre-fyra timmar både på morgonen och på kvällen.

Los Angeles har ett omfattande bussystem, men framför allt, ur en turists synpunkt, ett ganska bra tåg- och tunnelbanenät. Ska detta utnyttjas bör man bo i Los Angeles downtown som är navet. Det finns tåg till Anaheim, Long Beach, Redondo Beach, flygplatsen, Santa Monica, Hollywood, Burbank samt inåt landet. Komplettera de allmänna kommunikationerna med Uber och Lyft, oftast billigare än taxi och dricks inkluderat från början, så kan man i många fall klara sig utan bilhyra, även om det förmodligen är enklare och bekvämare med egen bil.

Stränderna
Få storstäder är så kända för sina stränder som Los Angeles och stränderna är breda och inbjudande och sträcker sig kilometervis, för att inte säga milsvis, från Malibu i norr till San Diego i söder med avbrott för några hamnar och klippområden. Kända badorter avlöser varandra. Malibu, Santa Monica, Venice Beach, Redondo Beach, Huntington Beach, Newport Beach, Long Beach och vidare söderut.

Det finns märkligt nog inte så många hotell som ligger vid eller nära stränderna. Därvidlag är Santa Monica, Redondo Beach och Huntington Beach bäst. Annars gör man som LA-borna själva och tar bilen till stranden. Vattentemperaturen lockar inte till bad på vinterhalvåret.

Filmvärlden
Hollywood är lika känt som Los Angeles. Det geografiska Hollywood ligger kring de berömda gatorna Sunset, Hollywood och Santa Monica Boulevard. Här finns många kända biografer med TCL Grauman's Chinese Theatre i spetsen. Det är här de mest kända stjärnorna satt sina fot- och handavtryck på plattor utanför biografen och 100-tals andra har sina namn i stjärnor på trottoaren.

Filminspelningens Hollywood ligger numera längre norrut, i Burbank. Här finns de stora filmbolagens studior, Disney, NBC, Warner men också Universal Studios. Här får man se hur det går till bakom kulisserna. Scener ur kända filmer visas upp, man visar trickinspelningar, kända djur visar sina färdigheter och framför allt erbjuds häftiga "rides".

För den riktigt filmintresserade är ett besök på Warner Studios mer intressant. Klassiska Paramount ligger dock kvar i Hollywood. Filmstjärnornas Hollywood, det vill säga de lyxiga och vackra bostadsområdena, finner man kring Beverly Hills.

Nöjesparker
Los Angeles är hemvist för Disneys första park. Disneyland har byggts ut med Mickeys Toontown och en ny park, Disneys California Adventure. Disneyland ligger i Anaheim i södra Los Angeles. Inte långt härifrån ligger Knotts Berry Farm, också en nöjespark, men mer åt Vilda Västern. Legoland ligger i Carlsbad, närmare San Diego. Universal Studios strax norr om Hollywood är häftigast.

Museer och kultur
Man kan diskutera kulturvärdet i Hollywood men Los Angeles har flera fantastiska museer med Getty Center i spetsen. Andra museer värda att besöka är LACMA, Huntington Library med flera. Walt Disney Concert Hall i downtown är vackert arkitektoniskt och har ett omfattande program.

Sedan finns många museer för specialintresserade, till exempel Museum of Flying och Hollywood Studio Museum. Bilens roll i Amerikas historia och speciellt i Los Angeles kan inte överskattas. Petersen Automotive Museum är det mest kända bilmuseet.

Se mer
Los Angeles är en perfekt startpunkt för vidare resor i Kalifornien och västra Amerika. Härifrån är det knappt två timmar till San Diego. Norrut väntar hela den dramatiska kustvägen med Solvang, San Luis Obispo och tidningskungen Randolph Hearsts fantastiska skapelse, Hearst Castle.

Längre norrut kommer så Carmel, Monterey och San Francisco. Cirka fyra timmar nordost finns de mäktiga Sierra Nevadabergen med flera nationalparker.

Österut är det cirka fem timmar till Las Vegas och sedan vidare till Grand Canyon. Swanson’s kan hjälpa er att skräddarsy en bilresa eller så bokar ni något av våra färdiga bilpaket.

Kommunikationer
Los Angeles har flera flygplatser men den internationella är i särklass störst. Väljer man att bo vid flygplatsen kan man bli hämtad utan kostnad av hotellens bussar. Till andra platser i Los Angeles finns busservice för mellan US$ 15–30.

Los Angeles är byggt för bilen. Motorvägarna gör att trafiken flyter, men vid ”rush hour” tar det lite tid.

Det finns ett omfattande bussystem men kanske tidsödande. Vissa delar av staden har ett bra tunnelbanesystem.