TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
New York City
Inledning
Knappast någon stad i världen kan erbjuda lika mycket som New York. Knappast någon arrangör i Skandinavien kan erbjuda lika mycket som Swanson’s. Vi har ett komplett program med full service, inklusive ankomsttransfer, sightseeing, teaterbiljetter, restaurangbokning och svensktalande personal. New York är i dag lika nära som London eller Paris (nästan i varje fall) och det är dessutom mycket vanligt även med weekendresor till New York.

Ingen annan stad har ett lika enormt utbud. All världens kök finns representerade. Fantastiska restauranger, med priser från det billigaste till astronomiska. Här finns också allt i nöjesväg. Man får bara inte missa en Broadway-musikal, men här finns också teater, konserter, klubbar med mera. Ingen annan stad har ett sådant museeutbud. Gillar ni att shoppa har ni funnit ert eldorado. Det som inte finns att köpa i New York, finns nog överhuvudtaget inte alls.

Första mötet med världsstaden får er kanske att stanna upp ett ögonblick, de stora skyskraporna, de många människorna trafikintensiteten, atmosfären och det enorma utbudet av allt. En helg eller en vecka i New York kan bli en verklig höjdpunkt. Det bästa med New York är att man kan besöka staden hur många gånger som helst och besöken blir bara bättre och bättre.

Sevärdheter billigt
Något som genomgående är billigt är de flesta av stadens sevärdheter. Man kan se och uppleva väldigt mycket i New York utan större kostnader. Empire State Building, FN, Circle Line med mera är alla prisvärda. Museerna har låga entréer, ofta finns en veckodag med gratis entré. Det billigaste och kanske roligaste är att bara promenera omkring och titta, titta på byggnader, människor (people watching), människor som joggar eller åker rullskridskor till jobbet, människor av alla nationaliteter, människor av alla samhällsklasser med mera.

Utflykter
Samtidigt som weekendresor blir allt mera populärt stannar fler resenärer längre. Swanson’s kan erbjuda många utflyktsprogram med både svenska och engelska guider. Sightseeing, helikopter, cykelturer, Factory Outletshopping och turer till Washington DC och Niagara Falls.

New York är billigt och dyrt
Vad man än gör i New York, så finns hela skalan. Man kan äta billigt eller dyrt. Man kan handla billigt eller väldigt dyrt. Swanson’s har ett varierat utbud av hotell från turistklass till lyxklass.


Manhattan
New York består av fem stadsdelar, the Bronx, Staten Island, Brooklyn, Queens och Manhattan. När man talar om New York är det nästan alltid Manhattan man syftar på. Ur turistisk synpunkt händer det mesta här och alla Swanson´s hotell ligger här. Manhattan är ganska stort och de olika områdena är mycket olika avseende shopping, sevärdheter och boende.

Vill ni se mer än Manhattan rekommenderas i första hand Williamsburg i Brooklyn, alldeles över Manhattan Bridge. Gamla trevliga kvarter och numera centra för "up and coming" konstnärer, inklusive några svenska. Nedan ges en beskrivning av de olika områdena på Manhattan, från norr till söder.

Harlem
Från början ett fritidsområde för de rika längre ner på ön. På 1920-talet var Harlem mycket populärt, men på 70- och 80-talen blev Harlem symbolen för det svarta amerikas utanförskap, en farlig plats med hög kriminalitet. I dag sjuder Harlem av liv och framtidstro, till exempel har H&M en stor butik. Bill Clinton har sitt kontor här, klassiska Apollo Theatre är i gång. Många turister åker hit för att gå på en gospelgudtjänst och äta brunch. Harlem har fått sitt första hotell och Marcus Samuelssons trendiga Red Roster som också har gospel- eller jazzbrunch är populärt.

Upper East Side/East Side
Central Park går från 110:e till 59:e gatan. East Side ligger på östra sidan och här hittar man New Yorks finaste adresser. Välsituerade kändisar finns i varje hus, till exempel f.d. borgmästarna Bloomberg och Giulani och på sin tid bodde Greta Garbo och Jaqueline Kennedy här. Många av New Yorks klassiska museer hittar man längs Fifth Avenue. Vi hittar också varuhuset BIoomingdales i området.

Upper West Side/West Side
New Yorks klassiska "brownstone" hus från 1800-talet finner man här (och även i Harlem). Mycket populärt bland New York-borna själva. Trevligt och lite småstadsaktigt med lägenheter, affärer, boutiquer och mängder av kvarterskrogar. Här finns också New Yorks stora kulturcentra med Lincoln Center, Metropolitan Opera och New York City Ballet.

Central Park South
Ett populärt och relativt exklusivt område nära Lincoln Center, men även nära till exempelvis Carnegie Hall och Times Square. Många restauranger, men ej så mycket shopping förutom Columbus Circle.

Midtown
Avser området från 59:e till 30:e gatan inkluderande South Central Park och Times Square. Mycket shopping, allt från exklusiva Fifth Avenue till stora varuhus som Macy's. De flesta och högsta skyskraporna finns i området med Empire State Building i spetsen. Vid East River ligger FN. Vid 42:a gatan ligger Grand Central Station och några kvarter söderut Madison Square Garden.

Times Square/Theatre District
Times Square är absoluta centrum i Midtown. Här är ett otroligt folkvimmel och ett hav av neonljus. I kvarteren västerut ligger de flesta musikalteatrarna och även ett stort antal populära kedjerestauranger. Kvarteren västerut kallas Restaurant Row.

Meatpacking District
Numera ett av New Yorks hetaste områden. Boutiquer, trendiga restauranger i olika prisklasser, men även två saluhallar med affärer och verkligt kul och trevliga matställen. Spännande är också The High Line, en park 15 meter över marken och cirka 2 km lång, anlagd på en omgjord järnvägsbro. Chelsea Market är mycket trevligt med massor av små restauranger, mat-, köks- och inredningsbutiker. Gansevoort Street Market har ett 20-tal smårestauranger. Promenadvänligt, charmigt och kul. Omfattande kvälls- och nattliv. Strax norr om ligger Hell’s Kitchen som mot Hudsonfloden har Intrepid och NCL:s pir.

Chelsea
Ligger på västsidan mellan 30:e och 14:e gatan. Nattlivet är populärt med många klubbar och mängder av restauranger med alla kök och alla prisklasser. Här finns också ett stort antal konstgallerier.

Greenwich Village
På 1700-talet en blomstrande by och fortfarande är känslan av småstadssamhälle nära. Charmigt och husen är bara några våningar höga, flera fortfarande kvar från 1700-talet. New York University ligger här liksom flera andra skolor. Gott om småaffärer, boutiquer, pubar, barer, kaféer och även dyrare restauranger liksom flera klubbar, speciellt jazz, till exempel Blue Note. Omfattande kvälls- och nattliv. Promenadvänligt.

East Village
Blev först känt på 60-talet som centra för hippies och konstnärer som sökte låga hyror. Numera är hyrorna allt annat än låga men man hittar gallerier, boutiquer, kaféer och klubbar. I utkanten finner vi The Bowery, ett av New Yorks verkligt trendiga områden. Växande konstscen, The New Museum och International Center of Photography. Promenadavstånd till många restauranger och nattliv. Populära Brooklyn Manhattan Bridge mynnar här.

Soho
Fram till cirka 1825 var detta jordbruksland. Då började man bygga fabriker som senare övergavs. På 60-talet flyttade många konstnärer in i dessa rymliga och billiga lokaler. I dag är Soho trendigt och fyllt av gallerier, affärer med konsthantverk, smycken med mera. Trendiga restauranger och kaféer blandas med boutiquer, till exempel svenske Johan Lindeberg inklusive Efva Attling och Gudrun Sjödén. Fler svenska affärer är Tretorn, Hästens och mycket populära Fjällräven. Bästa gatorna är där Broadway passerar genom Soho.

Chinatown/Little Italy
Många av New Yorks områden har sin historia i etnisk invandring. Chelsea var centrum för irländare, lower east side för judar och så vidare. Över tiden har andra nationaliteter tagit över. I det moderna New York suddas dessa gränser ut men ingenstans är det etniska så tydligt som i Chinatown. På 50 år har områdets invånare tiofaldigats och breder nu ut sig i det gamla Little Italy. Fortfarande finner man en del italienska restauranger, framför allt på Mulberry Street. Mott Street bjuder på kinesiska restauranger och hela Chinatown myllrar av liv dagtid, men blir tyst på kvällen eftersom man spenderar fritiden med familjen.

Lower East Side
På 1800-talet immigrerade cirka 2 miljoner europeiska och ryska judar till Amerika. I New York slog man sig ner i Lower East Side. Fortfarande är inslaget ganska stort och synligt även om de flesta flyttat och området bebos nu av asiater och latinamerikanare. Oavsett religion vallfärdar man dock fortfarande till en av Amerikas mest kända delikatesser, Katz's.

Tribeca
Börjar vid Canal Street och har mycket gemensamt med Soho. Tidigare tillhåll för mindre företag och lagerbyggnader och på 60- och 70-talet flyttade många konstnärer och artister in. Husen renoverades och priserna är i dag skyhöga. Populärt bland artister och filmfolk, till exempel bodde James Gandolfini från Sopranos här. Robert De Niro är delägare i restaurangen Tribeca Grill. Småstadsmiljö, charmig arkitektur, trevliga restauranger i alla prisklasser och promenadvänligt.

Financial Area/Battery Park
Längst ner på Manhattan hittar vi New Yorks och världens finanscentrum. Det var här holländarna först slog sig ner och sedan köpte Manhattan för smycken värda US$ 24 av de lokala indianerna. Här har alla gator namn istället för nummer. En gata, Wall Street, har blivit synonymt med värdepappershantering, banker, finansbolag, företag, New York Stock Exchange och Nasdaq.

World Trade Center har återuppbyggts med häftiga Freedom Tower. På platsen för de gamla skyskraporna finns ett vackert och respektfullt monument, 9/11 Memorial. Fritt inträde. Museet är väl värt ett besök (entré). Från Battery Park ser man Frihetsgudinnan och härifrån går också båtarna till Liberty Island och Ellis Island.

Här finns många hotell som i första hand siktar in sig på affärsklientel. Vardagar myllrar det av folk dagtid och kvällstid finns många exklusiva restauranger. På helgerna är hotellpriserna fördelaktiga eftersom affärsmännen är borta och turisterna dominerar. Trevligt att bo här. Smala gator, trevliga hus, uteserveringar med mera. Battery Park City har fina promenadstråk längs Hudsonfloden. South Street Seaport är ett trevligt område vid East River med restauranger och affärer.