KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Rundresa Östra Amerika
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - New York
Eventuellt anslutande flyg till Stockholm eller Köpenhamn varifrån SAS atlantmaskin lyfter för en nonstopflygning till New York. Lunch och en lättare måltid serveras och ett omfattande underhållningssystem finns tillgängligt. På eftermiddagen landar vi på Newark. Efter genomgång av pass och tull möter svensk färdledare och transfer till Embassy Suites. Efter incheckning samlas vi för en gemensam välkomstdrink.

Dag 2. Stor sightseeing
Vi börjar dagen med en gemensam frukost där ni lär känna guiden och övriga i gruppen. Dags för den stora sightseeingturen på Manhattan där vi får se mycket av det som gjort New York så välkänt: Wall Street, Chinatown, Times Square med mera. Vi passerar en rad välkända byggnader, till exempel FN, Empire State, Rockefeller Center och Lincoln Center.

Dag 3. Frihetsgudinnan och Ellis Island
Dagens sightseeing omfattar södra Manhattan. Tillsammans tar vi tunnelbanan till Battery Park varifrån vi fortsätter med båt för ett kort besök till Frihetsgudinnan, som sedan 1886 hälsat över 12 miljoner immigranter välkomna till Amerika. Vi besöker sedan Ellis Island som under sex årtionden var nålsögat för alla de immigranter, inklusive många svenskar, som kom för att söka lyckan i New York eller vidare i Amerika. Sedan 1990 är Ellis Island ett museum. Vi fortsätter till 9/11 Memorial där vi ser den vackra minnesplatsen.

Dag 4. Gospelgudstjänst
På förmiddagen åker vi upp till Harlem, det svarta Amerikas andliga huvudstad. Ett samhälle med rika, fattiga, såväl som en stor medelklass, med historiska och kulturella landmärken, med vackra hem och förfallna slumkvarter. Vi gör en kort sightseeing innan vi besöker en baptistkyrka och lyssnar på gospelmusik (andra alternativ kan förekomma). Efteråt äter vi en gemensam ”soul food”-brunch på en restaurang i Harlem. Pris US$ 60, beställs och betalas till reseledaren. I annat fall är dagen till egen disposition.

Det finns mycket att göra, ta båten runt Manhattan, besöka några av stadens fantastiska museer eller bara promenera. Stadens parker är trevliga. Central Park eller High Line Park, en park tio meter över markytan som har sin början i Meet Packing District och sedan sträcker sig 2 km.

Dag 5. New York - Philadelphia - Washington DC
Bussresa genom staten New Jersey och redan efter två timmar är vi i Philadelphia, staden där Amerikas vagga stod. Den 4 juli 1776 deklarerades Amerikas Förenta Stater med 13 stater ingående i unionen. Både Independence Hall och Liberty Bell, som man lät ljuda när avtalet var klart, finns kvar. Nästan 100 år tidigare byggdes den svenska kyrkan Gloria Dei som fortfarande är aktiv. Den har en intressant adress, 916 Swanson Street!

Staden är i dag en internationell metropol. Konst i olika former, bland annat ett stort antal väggmålningar. Philadelphia Museum of Art är populärt och dess yttre är välkänt, Rocky Steps från Rockyfilmerna. På eftermiddagen fortsätter vi till Washington DC och inkvartering på Canopy by Hilton.

Dag 6. Stor sightseeing
Efter frukost stor sightseeing i den vackra amerikanska huvudstaden. Det första man noterar är att det inte finns några skyskrapor i downtown. Amerikanerna är ofta stolta över sin huvudstad och detta med viss rätt. Breda avenyer, många parker, gräsmattor och träd. Vackra regeringsbyggnader i klassisk stil, imponerande monument såsom Washington, Jefferson och Lincoln. George Washington valde själv ut platsen för den unga statens huvudstad.

Vår tur låter oss att se ovan nämnda monument och vi passerar också Vita Huset, Capitolium, FBI, Watergate, det gripande Vietnammonumentet, Kennedy Cultural Center och Arlingtonkyrkogården med bröderna Kennedys minnesvårdar.

Dag 7. The Mall och museer
I dag beger vi oss till The Mall som är ett stort grönområde i centrala Washington med Capitolium i ena änden och Lincoln Memorial i den andra. Däremellan finns de flesta av Washingtons kända monument. Washingtonmonumentet är en obelisk vars siluett är en välkänd symbol. Här finns flera känslosamma och vackra krigsmonument till minne av andra världskriget, Koreakriget och Vietnam.

Vita Huset ligger granne med The Mall som annars på flera ställen kantas av intressanta museer med Smithsonian i spetsen. Smithsonian består av flera museer men Air and Space brukar vara populärast och vi gör ett besök efter vår rundvandring. Sedan några timmar på egen hand innan vi träffas för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 8. Washington - Skandinavien
Washington DC har fantastiskt mycket att erbjuda och ni har tiden fram till lunch för egna strövtåg. Fortsatt flera intressanta museer annars rekommenderar vi ett besök i Georgetown, Washingtons "Gamla stan" med många vackra historiska byggnader. Dessutom finns gott om trevlig shopping. Middag serveras ombord efter start.

Dag 9. Ankomst Skandinavien
Lätt frukost innan vi tidigt på morgonen landar i Köpenhamn. Eventuellt flygbyte för vidare resa.