KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Stora Musikresan del 2
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - Los Angeles
Anslutande flyg till Stockholm där SAS stora Airbus väntar för en nonstopflygning till Los Angeles. Middag och ytterligare en lättare måltid ombord. På grund av tidsskillnaden är det lunchtid lokal tid när vi landar. Efter pass- och tullformaliteter möter vår svenska färdledare och transfer till Hilton Garden Inn beläget i Hollywood endast ett kvarter från absoluta centrum.

Dag 2. Los Angeles/Beverly Hills

Efter frukost samling för en presentation av veckans digra program och dessutom ett kortfattat föredrag om Los Angeles betydelsefulla musikhistoria. Precis som de senaste 15 åren på flaggskeppet Stora Musikresan får man sällan veta vad som händer "bakom nästa hörn", effekten av överraskningar i programmet har visat sig vara uppskattat!

Första programpunkten blir ett unikt hembesök i exklusiva Beverly Hills, där vi kör in genom grindarna till ett privat hus och möter en musikhistorisk legend, en av de artister som sålde flest skivor i västvärlden i slutet av 1950-talet och första hälften av 1960-talet. Han är i dag en av de sista levande legenderna i sin genre.

Efter vi lämnat vår världsberömda popstjärna gör vi en rundtur i Beverly Hills med koppling till den röda tråden i musikhistorien som du kommer att ta del av under veckan. Vi stannar även vid berömda Rodeo Drive med egen tid för rundvandring och lunch. Efter ytterligare programpunkter så avslutar vi dagen med en välkomstdrink på en bar med fin utsikt över Los Angeles.

Kvällen är ledig och hotellet ligger nära Hollywood Boulevard med alla sina turistattraktioner, bland annat "Walk of Fame" där berömda artister fått köpa sig en stjärna på trottoaren, Elvis Presley och The Beatles har till och med förärats en central plats bredvid varandra. Vid Grauman´s Chinese Theatre har många kändisar lämnat fot- och handavtryck genom åren, såsom John Travolta, Tom Hanks, Steve McQueen, Burt Reynolds med flera. De första avtrycken gjordes av Mary Pickford och Douglas Fairbanks.

För de som vill besöka en spännande restaurang rekommenderar vi Musso & Frank Grill som öppnade 1919. Restaurangen har under åren lockat till sig de mest berömda skådespelarna. Ett inneställe för Hollywoodeliten, från Charlie Chaplin, Greta Garbo, Humphrey Bogart, Marilyn Monroe till dagens filmstjärnor som Johnny Depp, George Clooney, Brad Pitt och Harrison Ford, alla favoriserade restaurangen.

Dag 3. Los Angeles/Hollywood

Vi börjar med att besöka den imponerande konsertarenan Hollywood Bowl där vi möter en celeber guide som var DJ i slutet av 1950-talet och fram till 1970-talet. Han var också arrangör för första konserten The Beatles gjorde 1964 i Hollywood Bowl. Han har varit manager för Dolly Parton och Bob Dylan och konsertarrangör för the Rolling Stones. Ni får höra hans story när vi besöker Hollywood Bowl.

Vi besöker en del platser med historisk anknytning och avslutar dagen med att träffa en av originalmedlemmarna från The Monkees, Micky Dolenz, som i hotellets konferensrum berättar anekdoter från deras fantastiska karriär och minnen från artistbranschen under 1960-talet.

The Monkees var Amerikas svar på The Beatles. Gruppen skapades som en ren kommersiell produkt när man annonserade och sökte fyra medlemmar till det som skulle bli tv-serien med samma namn, The Monkees. Det hann bli 58 avsnitt av tv-serien som sändes under åren 1966 till 1968. Inspiration till tv-serien var Richard Lesters Beatlesfilm "A Hard Day’s Night". Även namnet The Monkees bildades i analogi med The Beatles, det vill säga ett felstavat djurnamn. The Monkees sålde faktiskt fler skivor än The Beatles och The Rolling Stones under året 1967.

Dag 4. Los Angeles/Hollywood
En mycket tung celebritet i musikbranschen tar hand om oss under förmiddagen. Vi kommer att besöka två skivstudior, bland annat den mest mytomspunna, Capitol Records, som normalt inte tar emot turister men för vår kände ciceron öppnas alla dörrar. Han kommer i studion att berätta om dess historia. Frank Sinatra och The Beach Boys är för evigt kopplade till Capitol Records studio.

På eftermiddagen besöker vi bland annat en museal studio i Culver City, där guiden mycket intressant kommer att berätta om inspelningstekniken genom tiderna. Klockan 17 är vi tillbaka vid hotellet och kvällen är ledig.

Dag 5. Palm Springs
Utcheckning från hotellet och en heldagsutflykt till populära ökenstaden Palm Springs, där så många kändisar har eller har haft sina vinterhem. Strax innan vi når Palm Springs passerar vi ett pass med 1000-tals vindkraftverk. I området finns också ett av världens största kraftverk med solpaneler.

I Palm Springs gör vi en omfattande "celebrity tour". Vi besöker bland annat huset där Elvis Presley tillbringade smekmånaden med Priscilla. Dottern Lisa Marie föddes på dagen nio månader senare.

Det blir tid att vandra runt i stadens vackra centrum innan vi på eftermiddagen återvänder till Los Angelesområdet. De resterande dagarna bor vi i populära och charmiga Santa Monica. Nyöppnade Hampton Inn ligger endast några kvarter från Stilla Havet.

Dag 6-8. Santa Monica
Santa Monica har ett mycket trevligt centrum. 3rd Street är en populär gågata med mängder av affärer, restauranger och barer. Santa Monica Place är ett stort shoppingmall där man hittar det mesta i shoppingväg, men också många restauranger.

Programmet fortsätter på olika teman. Stjärnproducenten Phil Spector kommer att få sitt eget föredrag. Han har spelat en stor roll i musikhistorien och varit avgörande för många stora artisters framgångar i Los Angeles. Phil Spector var också en duktig låtskrivare, från "To Know Him Is To Love Him" till "River Deep Mountain High", sistnämnda producerad för Ike & Tina Turner. Phil Spectors mycket spännande och minst sagt turbulenta livshistoria kombineras med besök på historiska platser.

Egen programtid har The Beach Boys, The Eagles, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Bob Dylan, The Beatles/John Lennon och andra popgrupper. Ett tema kommer att handla om några framgångsrika hårdrocksgrupper, som Guns N’ Roses och deras koppling till Los Angeles. De är den hårdrockgrupp som i dag tjänar mest pengar i världen, enligt affärstidningen Forbes, 700 miljoner kronor per år!

Jimi Hendrix, Janis Joplin och andra samtida uppmärksammas, så även 27-årsklubben som består av ett antal kända musiker som gått bort vid 27 års ålder, bland andra Brian Jones, originalmedlem i Rolling Stones, Kurt Cobain i rockgruppen Nirvana och Jim Morrison, sångare i Los Angeles-baserade popgruppen The Doors.

Gruppen får en guidad tur på University of Southern California, där Hollywoods filmproducenter flitigt utnyttjar deras studior för att lägga på bakgrundsmusik i musikaler och tv-produktioner.

Vi fortsätter att besöka välkända historiska platser. En kväll planerar vi att besöka den legendariska nattklubben Troubadour, som ligger i West Hollywood och öppnade 1957. Nattklubben har spelat en viktig roll i många artisters karriärer, till exempel Elton John, Linda Ronstadt, The Eagles, The Byrds, Carole King, Van Morrison med flera. Guns N’ Roses spelade sin första konsert där. Johnny Cash gjorde ett av sina sista uppträdanden tillsammans med hustrun June Carter. Många tidningar har utsett Troubadour till USA:s bästa rockklubb.

Sista kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på en utvald restaurang.

Dag 9. Santa Monica - Skandinavien
På morgonen utcheckning från hotellet. På väg till flygplatsen stannar vi till i Venice, känd för sina hippies och beatnicks, men framför allt för sin strand, Muscle Beach, där många muskelbyggare brukar träna. Mest känd är nog Arnold Schwarzenegger. Vid 11-tiden incheckning hos SAS som sedan lyfter strax efter 14.00. Lunch ombord efter start. Nonstopflygning till Stockholm.

Dag 10. Ankomst Skandinavien

Frukost innan vi landar i Stockholm där eventuellt flygbyte sker.