KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Sydamerika Populär
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - Buenos Aires
Sent på eftermiddagen anslutande flyg till Paris där vi strax före midnatt bordar Air France Boeing 777 för en nonstopflygning över Sydatlanten. Enklare middag. M.

Dag 2. Ankomst Buenos Aires
Frukost ombord och på morgonen landning i Buenos Aires. Transfer till Grand hotell. På eftermiddagen ansluter ni till rundresan Sydamerikas ABC. Buenos Aires ligger direkt vid Rio de la Plata. Staden känns både europeisk och exotisk och här finns allt. Vårt hotell ligger nära Avenida 9 de Julio, stadens huvudgata och världens bredaste aveny.

På eftermiddagen gör vi en gemensam promenad i omgivningarna. Det är lätt att hitta, promenadvänligt, utmärkt shopping och minst fem kaféer i varje kvarter. Vi promenerar längs Avenida 9 de Julio, vidare i stadsdelen Retiro, ser Plaza de Liberator San Martin, går längs shoppinggatan Florida. På kvällen middag och uppvisning av den genuina och sensuella tangon, där både musiken och dansen sprider välbehag. F. M.

Dag 3. Buenos Aires
Argentina var Evert Taubes favorit och Buenos Aires är en trevlig bekantskap. Vi gör en rejäl sightseeing. Vid Plaza de Mayo, som är hjärtat i staden, hittar vi stadshuset, presidentpalatset Casa Rosada och den pampiga katedralen Metropolitana där landsfadern San Martin ligger begravd.

Stadsdelarna är verkligen olika, Montserrat och San Telmo är de äldsta områdena och den sistnämnda har många tangoklubbar. Puerto Madero är omgjorda kvarter i hamnområdet, i dag ett av de mest exklusiva områdena med utmärkta restauranger och lyxiga bostadshus. Bron Puente de la Mujer bildar silhuetten av ett tangopar. Recoleta är också ett av de mer exklusiva områdena och ett måste är recoletakyrkogården, en kyrkogård med mausoleer så eftertraktade att de kostar som en mindre lägenhet. Här finns bland annat Eva Perons gravvård.

Vi ser även stadsdelen Boca, hemvist för ett av Sydamerikas mest kända fotbollslag (Maradonas klubb) och här hittar vi också fantastiskt färgglada kvarter, gatumusikanter och antagligen par som dansar tango. Turen avslutas med gemensam lunch. F. L.

Dag 4. Uruguay
Andra sidan Rio de la Plata ligger Uruguay. Vi tar Buquebus, en snabbfärja, över världens bredaste flod, ca 200 km. Uruguay är ett av de minsta länderna i Sydamerika, men har vunnit VM i fotboll två gånger, ett bra sätt att öppna ett samtal.

Staden Colonia finns med på Unescos världsarvslista och under 1500- och 1600-talet byggdes den av både portugiser och spanjorer. Man byggde på olika sätt, till och med gatorna kan avläsas, spanjorerna hade trottoarer och vattenavrinningen i sidan, portugiserna byggde konkava gator. Både den lite mer nybyggda delen och den gamla delen är charmig med trädbevuxna gator. Staden står i skarp kontrast till de övriga enorma städerna vi besöker.

Utflykten måste beställas i Sverige och utöver båtfärd och sightseeing ingår lunch. De som ej väljer turen till Uruguay får en heldag till egna strövtåg i Buenos Aires, staden är promenadvänlig och lätt att hitta i. Utmärkt shopping till bra priser. Staden har över 10 000 restauranger och 13 000 kaféer och mat och dryck är ett allvarligt ämne. Staden har lyckats kombinera en europeisk känsla med exotisk atmosfär och kallas inte helt felaktigt för Sydamerikas Paris. F.

Dag 5. Pampas - Iguassu Falls
Argentina är drygt fem gånger så stort som Sverige och ca 35 % av landets befolkning bor i stor-Buenos Aires. Med andra ord är stora delar av Argentina ödsligt. Pampas är landets motsvarighet till den amerikanska prärien och på lågslätten produceras världens bästa kött enligt argentinarna.

Vi besöker en estancia och bjuds på en fantastisk grillunch, parillada, med parollen allt kan grillas! Nationaldrycken, förutom vin, är mate-te, löv från ett träd av pilsläktet, som man dricker med sugrör ur små kalabasskärl. Efter lunch uppvisning av gauchos, argentinska cowboys. Vi har med oss våra resväskor och åker direkt från Pampas till flygplatsen för vårt flyg över Argentinas täta djungelomåde till Iguassu. Det är sent när vi landar och vidare över till brasilianska sidan till vårt hotell, Wish Resort. F. L.

Dag 6. Iguassu Falls
Floden Iguacu rinner "avigt" från havet och inåt landet och bildar gräns mellan Argentina och Brasilien. Innan den når Rio Parana har det skapats 275 separata vattenfall (cataratas). 75 % av fallen ligger i Argentina. Efter att ha vilat ut åker vi tillbaka till Argentina. Fallen är inte så höga, normalt 60-75 meter men verkligt mäktiga. På argentinska sidan kan man vandra i tät vegetation och se fallen och Devil´s Throat som är mäktigast.

Därefter tillbaka till Brasilien varifrån man har bästa upplevelsen. Här kan man ta en hiss ner till en mellanplatå och vandra ut i fallen på gångbroar. Även en amatör kan få fantastiska bilder på fallen och Devil´s Throat. F. L.

Dag 7. Iguassu Falls - Rio de Janeiro
Kring lunchtid transfer till flygplatsen och flyg till Rio de Janeiro där vi landar sent på eftermiddagen. Oavsett tidpunkt på dygnet är inflygningen till Rio de Janeiro speciell och vi ser den dramatiska kustbilden. Stadsdelarna ligger inklämda mellan bergstopparna och längs en smal kustremsa, till exempel är Copacabana på sina ställen endast 4-5 kvarter bred. Inkvartering på Windsor Atlantica. F.

Dag 8. Rio de Janeiro
De som är födda i Rio kallas cariocas och de kan lyriskt beskriva att Gud skapade övriga världen på sex dagar och den sjunde dagen ägnade han helt åt Rio. Allt i Rio cirklar kring de dramatiska bergen och inbjudande stränderna. Bara solen tittar fram är det fullt på stränderna, sol, bad, vattensporter och så naturligtvis fotboll. Här på stränderna grundläggs nya VM-guld, och speciellt nu när Rio har arrangerat både OS och fotbolls-VM. Smårestauranger och barer finns direkt på stranden och på helgerna stängs halva Avenida Atlantica av.

De många bergen gör att staden aldrig känns så ofantligt stor som den är i verkligheten. De skapar dessutom fantastiska utkiksplatser. Vi gör en sightseeing och ser koloniala downtown, passerar stränderna med de exotiska namnen Copacabana, Ipanema och Leblon. Vi åker upp på Sockertoppen och når toppen på 396 meters höjd via två linbanor och får en storslagen utsikt över Rio. Turen avslutas med en gemensam lunch på en churrascaria, d.v.s. en grillrestaurang där servitörerna går runt med "grillspett" och serverar kött i alla de former. På novemberresan besöks även en sambaskola. F. L.

Dag 9. Rio de Janeiro
Utöver stränderna är nog Jesusstatyn det man mest förknippar med Rio. Via en bergbana som går genom en nationalpark med tropisk natur når vi toppen. Utsikten är formidabel även om moln ibland sveper in hela toppen. I Polen invigdes 2010 en Jesusstaty som är två meter högre än Rios 36 meter, men vad gör det när statyn här står på en klippa som reser sig 710 meter över havet! Till och med om det är dimhöljt är känslan hisnande. På kvällen gemensam middag. F. M.

Dag 10. Rio de Janeiro - Skandinavien
Eftermiddagarna dag 8 och 9 samt förmiddagen dag 10 är till egen disposition. Hotellet ligger nära stranden och har dessutom en takpool. Passa på att förbättra solbrännan eller promenera runt i Copacabana eller Ipanema. Kaféer är populära, men än mer populära är de många frukt/juicebarerna som ligger i varje kvarter. Mitt på dagen utcheckning och transfer till flygplatsen där Air France väntar för en nattflygning tillbaka till Europa. F. M.

Dag 11. Ankomst Skandinavien
På morgonen ankomst till Paris där formaliteter för EU sker och sedan vidare anslutning till Skandinavien.

F=Frukost. L=Lunch. M=Middag.