KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Sydamerikas ABC
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - Santiago de Chile
Sent på eftermiddagen anslutande flyg till Paris där vi bordar Air France stora Boeing 777 för en nonstopflygning. M.

Dag 2. Santiago de Chile
Efter frukost landar vi i Santiago de Chile. På transfern in till hotellet gör vi en kortare sightseeing och bekantar oss med staden som ligger i en gryta omgiven av berg. Santiago är Chiles absoluta centrum med över 6 miljoner invånare. Staden är europeisk med många klassiska byggnader. Staden grundades 1541 och är i dag en modern storstad med breda boulevarder och glasklädda skyskrapor. Vi ser historiska monument, koloniala byggnader och presidentpalatset La Moneda, känt från 1973 års turbulenta händelser och vi ser statyn av Alliende. Lunch på hotellet. F. L.

Dag 3. Valparaiso
Mot Stilla Havet! Vi passerar ett av Chiles främsta vinområden, men här odlas även bland annat avokado och oliver. Vi gör ett kort stopp i Vina del Mar. Fina stränder men kallt vatten. Vidare till det nästan sägesomspunna Valparaiso. Denna gamla hamnstad spelade en stor roll innan Panamakanalen byggdes. Alla fartyg mellan Europa och Amerikas västkust stannade till här. För oss svenskar har Evert Taube satt staden på kartan genom "Vals i Valparaiso".

Staden är byggd på bergssluttningarna mot havet. Många kvarter är mycket charmiga med vackra byggnader i regnbågens alla färger. Flera lokala bergbanor tar stadsborna uppför slänterna. Besök i nobelpristagaren Pablo Nerudas hem och så promenerar vi runt i de pittoreska kvarteren och hinner även med en lunch innan vi återvänder till Santiago. F. L.

Dag 4. Santiago - Mendoza
En dramatisk och spännande dag väntar. Via ganska frodiga dalar med odlingar för vindruvor, aprikoser med mera når vi de mäktiga Anderna. Till en början följer vi dalgångar och klättrar så sakta, sedan känns Anderna oöverstigliga. 29 hårnålskurvor väntar och vi tar oss rakt upp för en mäktig bergssida till ett pass på över 3 000 meter. Här högt uppe ligger gränsen till Argentina. Vägen är den stora pulsådern för hela Argentina för att nå en hamn vid Stilla Havet och lastbilar bildar ett lämmeltåg.

Den amerikanska kontinentens högsta berg Aconcagua, 6 959 meter högt, kan ibland ses från vägen. Naturen på argentinska sidan är bergig, torr, dammig, karg och ödslig men fortsatt dramatisk. Vägen sänker sig lite långsammare på den argentinska sidan och mynnar ut i en högplatå. På eftermiddagen når vi Mendoza. Inkvartering på Executive Plaza som ligger mitt i staden. F. L.

Dag 5. Mendoza
Staden grundades redan 1561 men jordbävningar har gjort att det inte finns mycket kvar av de koloniala byggnaderna. Många parker och gator kantas av träd, dels för att skydda mot solen men också för att förbättra luftkvaliteten. Hela platån är torr och man förlitar sig helt på vatten från snön i Anderna som via ett omfattande kanalsystem förser både staden och vingårdarna med vatten.

Mendoza är Argentinas vincentrum och inte bara Malbec framställs. Över 900 vingårdar finns i området. Flertalet har mycket bra och intressanta rundvandringar och provsmakningar. Vi besöker en stor och modern samt en äldre vinodling och äter även lunch. Staden har ett enormt utbud av restauranger, kaféterior och barer och huvudgatan kantas av trottoarserveringar. F. L.

Dag 6. Mendoza - Buenos Aires
På förmiddagen en kort flygning till Buenos Aires. Argentina var Evert Taubes favoritland. Buenos Aires är nog den mest underskattade storstaden i världen. Staden känns både europeisk och exotisk. Inkvartering på Grand Hotel vid Avenida 9 de Julio, stadens huvudgata och världens bredaste aveny. Efter incheckning samlas vi för en gemensam promenad i omgivningarna.

Det är lätt att hitta, promenadvänligt, utmärkt shopping och minst fem kaféer i varje kvarter. Vi promenerar längs Avenida 9 de Julio, vidare i stadsdelen Retiro, ser Plaza de Liberator San Martin, går längs shoppinggatan Florida. På kvällen middag och uppvisning av den genuina och sensuella tangon, där både musiken och dansen sprider välbehag. F. M.

Dag 7. Buenos Aires
Buenos Aires är en trevlig bekantskap belägen vid Rio de la Plata. Vi gör en rejäl sightseeing. Vid Plaza de Mayo, som är hjärtat i staden, hittar vi stadshuset, presidentpalatset Casa Rosada och den pampiga katedralen Metropolitana där landsfadern San Martin ligger begravd. Puerto Madero är omgjorda kvarter i hamnområdet, i dag ett av de mest exklusiva områdena med utmärkta restauranger och lyxiga bostadshus. Bron Puente de la Mujer bildar silhuetten av ett tangopar.

Ett måste är Recoleta-kyrkogården, en kyrkogård med mausoleer så eftertraktade att de kostar som en mindre lägenhet. Här finns bland annat Eva Perons gravvård. Vi ser även stadsdelen Boca, hemvist för ett av Sydamerikas mest kända fotbollslag (Maradonas klubb) och här hittar vi också fantastiskt färgglada kvarter, gatumusikanter och antagligen par som dansar tango. Turen avslutas med gemensam lunch. F. L.

Dag 8. Uruguay
Andra sidan Rio de la Plata ligger Uruguay. Vi tar Buquebus, en snabbfärja, över världens bredaste flod, cirka 200 km. Staden Colonia finns med på Unescos världsarvslista och under 1500- och 1600-talet byggdes den av både portugiser och spanjorer. Både den lite mer nybyggda delen och den gamla delen är charmig med trädbevuxna gator och ger en helt annan bild av Sydamerika än de stora städerna vi besöker. Utflykten beställs och betalas i Sverige och utöver båtfärd och sightseeing ingår lunch.

De som ej väljer Uruguay får en heldag till egna strövtåg i Buenos Aires. Staden är promenadvänlig och lätt att hitta i. Utmärkt shopping till bra priser. Staden har över 10 000 restauranger och 13 000 kaféer och mat och dryck är ett allvarligt ämne. F.

Dag 9. Pampas - Iguassu Falls
Argentina är drygt fem gånger så stort som Sverige och 35 % av landets befolkning bor i stor-Buenos Aires. Pampas är landets motsvarighet till den amerikanska prärien och på lågslätten produceras världens bästa kött, enligt argentinarna.

Vi besöker en estancia och bjuds på en fantastisk grillunch, parillada, allt kan grillas! Nationaldrycken, förutom vin, är mate-te, löv från ett träd av pilsläktet, som man dricker med sugrör ut små kalabasskärl. Efter lunch uppvisning av gauchos, argentinska cowboys. Vi har med oss våra resväskor och åker direkt från Pampas till flygplatsen för vårt flyg över Argentinas täta djungelomåde till Iguassu. Det är sent när vi landar och vidare över till brasilianska sidan till vårt hotell, Wish Resort. F. L.

Dag 10. Iguassu Falls
Floden Iguacu rinner "avigt" från havet och inåt landet och bildar gräns mellan Argentina och Brasilien. Innan den når Rio Parana har det skapats 275 separata vattenfall (cataratas). 75 % av fallen ligger i Argentina. Efter att ha vilat ut åker vi tillbaka till Argentina. Fallen är inte så höga, normalt 60-75 meter men verkligt mäktiga. På argentinska sidan kan man vandra i tät vegetation och se fallen och Devil´s Throat som är mäktigast.

Därefter tillbaka till Brasilien varifrån man har bästa upplevelsen. Här kan man ta en hiss ner till en mellanplatå och vandra ut i fallen på gångbroar. Även en amatör kan få fantastiska bilder på fallen och Devil´s Throat. F. L.

Dag 11. Iguassu Falls - Rio de Janeiro
Kring lunchtid transfer till flygplatsen och flyg till Rio de Janeiro där vi landar sent på eftermiddagen. Oavsett tidpunkt på dygnet är inflygningen till Rio de Janeiro speciell och vi ser den dramatiska kustbilden. Stadsdelarna ligger inklämda mellan bergstopparna och längs en smal kustremsa, till exempel är Copacabana på sina ställen endast 4-5 kvarter bred. Inkvartering på Windsor Atlantica. F.

Dag 12. Rio de Janeiro
De som är födda i Rio kallas cariocas och de kan lyriskt beskriva att Gud skapade övriga världen på sex dagar och den sjunde dagen ägnade han helt åt Rio. Allt i Rio cirklar kring de dramatiska bergen och inbjudande stränderna. Bara solen tittar fram är det fullt på stränderna, sol, bad, vattensporter och så naturligtvis fotboll. Här grundläggs nya VM-guld och speciellt nu när Rio har arrangera både OS och fotbolls-VM. De många bergen gör att staden aldrig känns så ofantligt stor som den är i verkligheten.

Vi gör en sightseeing och passerar stränderna med de exotiska namnen Copacabana, Ipanema och Leblon. Vi åker upp på Sockertoppen och når toppen på 396 meters höjd via två linbanor och får en storslagen utsikt över Rio. Turen avslutas med en gemensam lunch på en churrascaria, det vill säga en grillrestaurang där servitörerna går runt med "grillspett" och serverar kött i alla de former. På novemberresan besöks även en sambaskola. F. L.

Dag 13. Rio de Janeiro
Utöver stränderna så är nog Jesusstatyn det man mest förknippar med Rio. Via en bergbana som går genom en nationalpark med tropiska natur når vi toppen. Utsikten är formidabel på 710 meter över havet! Till och med om det är dimhöljt är känslan hisnande. På kvällen middag. F. M.

Dag 14. Rio de Janeiro - Skandinavien
Eftermiddagarna dag 12 och 13 liksom förmiddagen dag 14 är till egen disposition. Hotellet ligger nära stranden och har dessutom en takpool. Passa på att förbättra solbrännan eller promenera runt i Copacabana eller Ipanema. Kaféer är populärt liksom de många frukt/juicebarerna som ligger i varje kvarter. Mitt på dagen utcheckning och på flygplatsen väntar Air France för en nattflygning tillbaka till Europa. F. M.

Dag 15. Ankomst Skandinavien
På morgonen ankomst till Paris och sedan vidare anslutning till Skandinavien. På två veckor har vi fått uppleva storslagen natur, spännande storstäder och intressant historia.

F=Frukost. L=Lunch. M=Middag.