Michigan

Michigan betyder stort vatten eller stor sjö och delstaten består av två halvöar som har kuststräcka mot fyra av de fem stora sjöarna i Nordamerika; Lake Superior, Lake Huron, Lake Michigan och Lake Erie.

Utöver de stora sjöarna så finns inte mindre än ca 70 000 insjöar och dammar i delstaten, vilket kan få en att tänka på Finland. Michigan är till ytan stort som Storbritannien och har knappt 10 miljoner invånare.

Klimatet påminner om det vi har i Sverige med fyra tydliga årstider. Natur och vegetation på den södra halvön är som tagen från Jylland med små kullar och lantbruk, den norra halvön påminner om mellersta Sverige med granskog.

Den södra halvön är formad som en tumvante och kallas därför the mitten, den övre halvön är till ytan ca en tredjedel av delstaten men endast 3 % av befolkningen bor där. Mellan de båda halvöarna tar man sig via bron Mackinac Island Bridge som är 8 km lång och ligger i sundet mellan sjöarna Lake Michigan och Lake Huron. Ön Mackinac Island är en underbar liten pärla där man endast kan färdas runt med cykel eller häst och vagn. Ön var viktig för engelsmän och fransmän på tidiga 1800-talet då den ligger strategiskt för att kunna kontrollera tre av de stora sjöarna som möts vid ön. Besök kyrkogården och se om ni finner ett familjenamn då många svenskar var med och stred för engelsmännen.

På norra sidan av den södra halvön ligger Traverse City som är den stora turistdestinationen med bad och campingliv på sommaren och skidåkning på vintern även om det inte är några stora backar här. Kort väster om Traverse City ligger nationalparken Sleeping Bear Dunes med sanddynor som sträcker sig 35 km längs Lake Michigans kust.

Delstatens mest kända och största stad Detroit ligger i sydöstra delen vid Detroit River som förbinder sjöarna Lake Erie och Lake Saint Clair. På andra sidan av floden ligger Kanada (som förbinds med en tunnel och en bro). Detroit har många smeknamn, bland annat Motown som man fått från bilindustrin då Chrysler, Ford och GM har sina huvudkvarter här. Flera av Ford-familjens hem har idag blivit till museum och är väl värda ett besök.

Motown har sedermera även gett namn till kanske världens mest ikoniska skivbolag som bland annat hade Diana Ross & the Supremes, Stevie Wonder, Michael Jackson & the Jackson Five, Marvin Gaye och Gladys Knight & the Pips i sitt stall. Studion på Hitsville USA är idag ett museum. Flera av artisterna växte upp i området, Aretha Franklin levde här även om hon inte föddes eller spelade in sin musik i Motown. Ett besök på Motown Museum och Hitsville USA är ett måste.

Utöver alla dessa ikoner inom musiken kommer även Madonna, Kid Rock, Bob Seger och Eminem ifrån Detroit. Mindre känt är kanske att technon föddes i Detroit på 80-talet. Flera kända namn kommer här ifrån bland annat Mike Posner som till och med fått äran att uppträda i Superbowls halvtidsshow.

Många svenskar känner igen det röda hjulet med vingar som är hockeylaget Detroit Red Wings symbol. Flera svenskar har spelat här och är för evigt älskade i staden. Nämn Lidström eller Zetterberg så får ni snabbt igång diskussioner med lokalbefolkningen. Utöver hockey så kan man uppleva NBA-basket (Pistons) NFL-football (Lions) MLB-baseball (Tigers) i staden. För de som gillar motorsport så körs årligen ett race i Indycar på Belle Isle Racetrack.

Mackinac Island i Michigan.

Klimat och väder

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?