New Mexico

New Mexico glöms ofta bort. Man ser staten som en torr och nästan obebodd stat. Speciellt norra New Mexico har mycket att bjuda på och staten har många indianreservat.

Anasaziindianerna tros vara en av de tre ursprungliga indianstammarna. Mexiko och därigenom Spanien har nått mycket inflytande över New Mexico och detta syns överallt, speciellt i arkitekturen. Detta finner man i Albuquerque och framförallt i Santa Fe.

Albuquerque är största staden och centrum för ballongflygning. Trots att vi befinner oss i en ökenstat är skidåkningen en mycket populär sport vintertid. Sandia Peak utanför Albuquerque har en magnifik utsikt på drygt 3.300 meters höjd.

Santa Fe är en av Amerikas trevligaste städer med en gammal underbar arkitektur med både indianska inslag och inslag från Spanien och Mexiko. Santa Fe är centrum för kultur och konst och här finns många gallerier, parallellt med ett stort utbud av indianhantverk. Los Alamos, även kallad Atomic City, var den hemliga platsen där atombomben utvecklades.

De flesta indianerna i New Mexico var bofasta, man bodde i stenhus, så kallade pueblos. I nordvästra New Mexico finns sju indianreservat med puebloindianer. I Taos har indianerna bott i hus i över 800 år och Taos är bästa platsen att besöka puebloindianer. Andra reservat att besöka är Acoma och Zuni.

I flera städer runt omkring kan man handla indianskt konsthantverk, till exempel i Gallup och Farmington. Chaco, som är beläget ganska avsides, är ruiner från centralorten i ett mäktigt indianrike som fanns för 900 år sedan. Anasaziindianerna valde Chaco som centralort och byggde här bland annat en pueblo med 800 rum. Senare flyttade man till Mesa Verde, Colorado.

Från Chama utgår en mycket spännande tågresa genom ett vilt berglandskap. Södra New Mexico är kargt. Här finns bland annat White Sands National Monument, ett stort område med vackra, vita sanddyner. Carlsbad Caverns är ett stort grottsystem, 250 miljoner år gammalt, med mängder av stalaktiter och fladdermössgrottor.

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?

Hur betalar jag vägtullarna för min hyrbil?