New Orleans

Jazzens och dixiens hemstad. Otaliga är de stjärnor som startat sin bana i de franska kvarteren i New Orleans. Vid huvudgatan Bourbon Street såväl som vid andra välkända gator finns fortfarande många platser där den genuina jazzen spelas.

Det finns många amerikanska städer som har en speciell lockelse för turister. New Orleans i Louisiana är en stad som kommer mycket högt upp på en sådan lista. Här finns atmosfärrika kvarter, mysiga hotell, ett stort nöjesutbud och mängder av restauranger. New Orleans ligger vid Mississippifloden med ett myllrande liv. Natchez är en gammal hjulångare som gör 3-timmarsturer med mat och underhållning.

Nöjesstaden

Alla vet att detta är jazzens och dixiens hemstad. Otaliga är de stjärnor som startat sin bana i de franska kvarteren i New Orleans. Vid huvudgatan Bourbon Street såväl som vid andra välkända gator, till exempel Dauphine och Royal Street, finns fortfarande många platser där den genuina jazzen spelas, liksom barer med modernare toner. Al Hirt och Pete Fountain hade sina barer här. På Preservation Hall spelas fortfarande musiken som den ska vara och nästan på varje bar finns någon orkester.

Franska Kvarteren

Det är i Vieux Carré, de franska kvarteren, som mycket händer. Här finns alla de otaliga barerna, restauranger i alla prisklasser och många affärer. De franska kvarteren har bevarats väl under åren. Gatorna är smala, husen har mängder av balkonger och pelare i järnsmide och man tror sig befinna sig någonstans i ”Borta med Vinden”. Här är verkligen en häftig atmosfär. Jackson Square är mycket fint med trevliga kaféer, porträttmålare och gatuliv. Besök French Market, gärna tidigt på morgonen, det är det värt. Här finns fin frukt, grönsaker, gatukaféer, restauranger med mera.

Restaurangstaden

Som i de flesta storstäder finns flera olika kök representerade, men det är nog det lokala creolska köket som lockar mest. Mycket skaldjur och fisk och mycket friterat. Givetvis finns ett brett utbud även prismässigt. Restauranger av hög klass blandas med mer turistiska, men ibland väl så trevliga. De mer välkända är Brennans, Court of two Sisters, Arnoud’s och Antonie’s.

Sevärdheter

Framförallt är det den allmänna atmosfären som lockar. Detta gäller i första hand de franska kvarteren, Vieux Carre. På senare år har flera andra trendiga områden vuxit fram till exempel Art District. Utöver promenader i franska kvarteren rekommenderas en tur med spårvagn med St Charles Avenue Streetcar. Turen går genom det vackra Garden District och är samtidigt en resa i tiden.

En tur med hjulångare hör till besöket. Steamboat Natches har jazzkryssning på Mississippi med middag. Ibland även dagsturer.

New Orleans omgivningar är spännande. Mycket är sumpmark med häftig vegetation. En swamp tour rekommenderas. Men här finns också underbara sydstatsplantager, varav flera är öppna för allmänheten. Den mest kända är Oak Alley Plantation, cirka 2 timmar från New Orleans. Lite längre bort ligger Nottoway Plantation där man kan övernatta i härlig miljö och också avnjuta en god middag.

Gatubild French Quarter i New Orleans.

Klimat och väder

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dagmedeltemperatur 18 19 22 25 29 32 32 33 31 27 21 18
Nattmedeltemperatur 9 10 13 17 20 24 24 25 23 19 13 10
Medeltemp. vatten 13 14 17 21 26 28 30 30 28 23 18 14
Soltimmar/dag 5 6 7 8 9 10 8 8 8 8 6 4
Regndagar/månad 8 8 6 6 8 9 11 11 8 4 5 9

Hotell

The Eliza Jane Hotel

New Orleans

Royal Sonesta New Orleans

New Orleans

Maison Dupuy

New Orleans

Hilton Garden Inn New Orleans French Quarter

New Orleans

Bienville House

New Orleans

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?

Hur många tidszoner finns det i USA?

Hur tidigt eller när kan jag köpa min Swanson’s resa?