Oregon

Oregon, som gränsar till Kalifornien i söder, Idaho i öst, Washington State i norr och Stilla havet i väst, är till ytan en stor delstat. Drygt halva Sverige, 580 km norr till söder och 640 km öst till väst. Här bor endast 4,2 miljoner människor och drygt hälften av dessa bor i Portlands storstadområde. Det går att flyga till Portland från Europa men många väljer istället att flyga in på Seattle som har fler internationella flygförbindelser och ligger ca 2,5 timmar norr om delstatsgränsen.

Portland är en mysig cykel- och gåvänlig stad med ett centrum som känns mer europeiskt än många andra amerikanska storstäder. Stadens motto är Keep Portland Weird vilket skall spegla stadens mångfald.

Utöver närheten till naturen så skall man passa på att shoppa här då staten är taxfree, testa ett av alla mikrobryggerier eller dricka kaffe vilket man sätter en stor stolthet i att ha det bästa i USA. Inne från staden kan man ofta se Mount Hood, Oregons högsta berg på 3 428 meter. Följ floden österut mot det natursköna området Columbia River Gorge, missa inte Multnomah Falls som ligger drygt 30 minuter utanför Portland med bil.

För den vinintresserade är området Willamette Valley värt ett stopp. Övernatta gärna för att ge tid till att besöka några av de fler än 500 vingårdarna, mest kända för sin Pinot Noir. Willamette Valley ligger rakt söder om Portland, nära delstatens huvudstad Salem. Längs vägen får den flygintresserade inte missa Evergreen Aviation & Space Museum beläget mellan Portland och Willamette. Här finns bland annat the Spruce Goose, Howard Hughes flygplan som länge var världens största flygmaskin.

Oregons kust på närmare 600 km är vidunderlig då den är skyddad från byggnationer som skulle kunna störa utsikten. Kör längs kusten och stanna i små mysiga samhällen, bo exempelvis i Coos Bay. Vill man se valar är bästa tiden mitten av december till mitten av januari samt mars-maj, då omkring 20 000 valar flyttar mellan Alaska och Mexiko. Tänk på att vattnet aldrig blir varmt på grund av de kalla strömmarna ifrån norr, så man kommer inte hit för att ha en badsemester.

I södra delen av Oregon ligger nationalparken Crater Lake, USA’s djupaste sjö. Sjön är omringad av skog och klippor som vittnar om tidigare vulkanisk aktivitet. Bada, paddla kajak eller bara vandra i området.

I östra delen av staten ligger Wallowa Mountains. Bergen är ett ökenliknade prärielandskap som får tankarna till cowboys och indianer. Området är som gjort för friluftsliv med vandring eller ridning. Tar man sig till toppen av bergen så kan man se bergen sträcka sig in i Idaho. Enklast kommer man till toppen med linbana ifrån Wallowa Lake Village.

Portland i Oregon.

Klimat och väder

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur dags är incheckning och utcheckning på hotell?

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?