Philadelphia

Philadelphia - staden av broderlig kärlek, är USA's vagga och på 1600-talet kämpade holländare och svenskar att kalla området för sitt. Staden är fylld av historia och här möts gammalt och nytt.

Philadelphia är en av USA’s äldsta städer och grundades 1682. Fram till 1790 var den också den mest folkrika. Idag bor här drygt 6 miljoner i storstadsområdet.

Till Philadelphia kan man flyga direkt från flera europeiska städer utan byte i USA. Staden är också väldigt enkelt tillgänglig från både New York och Washington DC. Med tåg ca 1,5 timmar mellan respektive stadskärna gör Philadelphia perfekt att kombinera med både New York och Washington DC.

Centrum är kompakt och lätt att ta sig runt i till fots. På en heldag, dvs två övernattningar, hinner man med det mest intressanta och viktigaste att se. Philadelphia kan besökas året runt, tänk på att sommaren kan vara väldigt varm medan temperaturen i december till februari kan vara väldigt låg. Bästa tid är vår, sommar och höst.

Den historiska stadskärnan är på ett mindre område som sträcker sig ifrån Delaware-floden till 7th Street och från Vine till Lombard Street, ett område på totalt ca 2 km2. Inom Historic District kan man se och uppleva de flesta av stadens 67 nationella landmärken, bland annat Liberty Bell som symboliserar frihet och där det sägs ringdes i klockan 1776 för att tillkänna ge frihetsdeklarationen som George Washington med flera kommit överens om på Indepence Hall. Gå längs Elfreth’s Alley, en gata med 32 hus som är den äldsta bebodda gatan i USA. Två av husen är idag museum. Gå in i Betsy Ross lilla hus där det sägs att hon sydde USA’s första flagga. Missa heller inte Presidents House där både George Washington och John Adams bodde 1790-1800. Senare flyttades huvudstaden som bekant till Washington.

För svenskintresserade är det väl värt ett besök på det äldsta amerikansk-svenska muséet i USA, American Swedish Historical Museum. Här får man lära sig hur det var på 1600-talet när svenskarna slog sig ner i området och koloniserade New Sweden. Muséet ligger i södra delen av Philadelphia.

Idag har staden flest utomhusskulpturer och väggmålningar av alla amerikanska städer. Mest fotograferade är en ny, Rocky. Statyn gjordes till filmen Rocky III. När filmen var klar skänktes den av Sylvester Stallone till staden och står sedan dess nedanför trapporna mot Philadelphia Museum of Arts. Vill man sedan själv göra som Rocky och springa upp och sträcka armarna i luften så är det 72 steg som skall bestigas. Bakom museet ligger en av de största stadsparkerna i USA, Fairmount Park och här är det skönt att koppla, speciellt under sommaren.

Philadelphia har blivit en bra matstad med allt från foodtrucks till fine dining. Ett måste är att äta minst en Philadelphia Cheese Steak Sandwich. Generellt är priserna väldigt bra jämfört med grannstäderna New York och Washington DC så man får bra mat till rimliga priser.

I downtown finns två mindre shoppingcentra, The Shops at Liberty Place och Fashion District. Strax norr om downtown finns outlet shopping på Philadelphia Mills. King of Prussia, ca 30km norr om staden, är det tredje största shoppingcentret i USA med över 400 butiker.

Historia och kultur är mycket viktigt för Philadelphia, men lika stort är sportintresset. Man har lag i de fyra stora sporterna i USA, basket (76ers), hockey (Flyers), baseball (Phillies) och football (Eagles). Alla lagens arenor ligger nära varandra i södra delen av staden. Det är förhållandevis svårt med biljetter till basket och football medan hockey och baseball är lite enklare.

Independence Hall i Philadelphia.

Klimat och väder

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Vad är envägshyra på hyrbilen?