Savannah

Savannah är Georgias äldsta stad, grundlagd 1733, och ligger längs Savannahfloden ca 30 km från Atlantkusten. Själva centrum är ganska litet och man tar sig enkelt runt till fots. Historic District och Victorian District är de två stadsdelar som turister rör sig i. Här är de flesta gatorna kullersten och de 22 parkliknande torgen gör staden väldigt grön och mysig.

Savannah kan man besöka året runt då sommarn är lång och har nästan tropiskt klimat. Vintern är kort och mild. Det går att flyga direkt hit men enklast är att ta sig till Atlanta eller Orlando, vilka är de stora flygplatserna som ligger inom köravstånd. Bor gör man bäst i de historiska kvarteren, stanna gärna två nätter så att man får en heldag att uppleva staden. Vill man istället bo ute vid havet kan vi rekommendera Hilton Head Island som ligger ca 45 minuter ifrån Savannah.

Den som besöker staden för första gången skulle kunna tro att hen varit här förut då man enkelt kan känna igen sig genom någon av alla de filmer som spelats in i här. Torget där Forrest Gump sitter och berättar sin livshistoria är Chippewa Square som ligger i de historiska kvarteren. Den riktiga bänken är numera inte kvar där utan finns nu istället på Savannah History Museum. Ett stenkast därifrån ligger Six Pence Pub med dess karaktäristika engelska telefonkiosk, här ser Julia Roberts karaktär sin man spelad av Dennis Quaid med en annan kvinna i filmen Something to talk about. I öppningsscenen av den nya Lady och Lufsen har man Cathedral of St John the Baptist i bakgrunden. Tar man sig ut till stranden Tybee Island, också kallad Savannah Beach, så kan man känna igen sig ifrån Baywatch filmen med Dwayne the Rock Johnson eller The Last Song med Miley Cyrus och Liam Hemsworth. På Georgia State Railroad Museum spelades det in scener till filmen Glory, i vilken Denzel Washington vann en Oscar för bästa biroll.

Efter att sett och upplevt staden genom filmer så måste man så klart också prova på den lokala maten Southern Comfort Food. Det kan inte finnas en bättre plats att göra det på än Mrs Wilkes Dining Room, här är det ”familystyle dining”. Alla bord är upp till 10 personer och de har bara öppet för lunch 11:00-14:00 under måndag till fredag. Det går inte att boka bord utan kom tidigt och köa, glöm inte att ha kontanter då det inte går att betala med kort. För efterrätt/dessert gå då till Leopolds Icecream Parlor som blivit utnämnt till en av världens 10 bästa glassbutiker.

Framåt seneftermiddagen och kvällen är det trevlig att strosa kring City Market och River Street där det finns små butiker, gallerier och många restauranger. Varför inte testa att åka på en flodkryss med en av hjulångarna som går från hamnen längs River Street och har flera avgångar dagligen.

Forsyth Fountain i Savannah, Georgia.

Klimat och väder

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Vad är envägshyra på hyrbilen?