Washington DC

Amerikanerna är ofta mycket stolta över sin huvudstad och detta med viss rätt. Staden är mycket vacker med alla sina monument, pampiga byggnader och däremellan stora lummiga parker.

George Washington valde själv ut platsen för den unga statens huvudstad och staden började planläggas av L´Enfant 1791 och blev år 1800 Amerikas huvudstad. Stadsplanen utgår dels från Vita Huset och dels från Capitolium. Ingen byggnad i Washington DC får vara högre än Capitolium, förutom Washingtonmonumentet. Staden är en av få som ritats från början och det dröjde in på 1900-talet innan stadsplanen var färdig.

Till sevärdheterna hör många vackra nyklassicistiska regeringsbyggnader liksom de många monumenten. Jefferson-, Lincoln- och Washingtonmonumenten är måsten. Arlingtonkyrkogården med den okände soldatens grav och bröderna Kennedys minnesvårdar är också populära. Washington DC är ingen delstat. District of Columbia är avsatt till huvudstad och det dröjde faktiskt till 1961 innan invånarna fick rösträtt till presidentvalet.

I själva District of Columbia finns flera stadsdelar och efter själva downtown brukar Georgetown vara den mest populära. Här finns många gamla kvarter med trevliga byggnader, shopping och många restauranger och barer.

Washington har vuxit ur sig självt och stora delar av staden ligger numera utanför ”the District”. Alexandria och Arlington tvärs över floden har mysiga kvarter och här ligger dessutom Pentagon. När man ändå är här kan man gärna besöka George Washingtons hem, Mount Vernon, dit man kan komma med båt längs Potomacfloden.

Eftersom staden dels ligger vid en flod och dels har många parker finns många trevliga aktiviteter. Man kan hyra en trampbåt och trampa runt Tidal Basin och se de vackra japanska körsbärsträden vid Jeffersonmonumentet. På Potomac går sightseeingbåtar till Mount Vernon, men här finns också restaurangbåtar och i Georgetown kan man sommartid åka en gammal båt längs de smala kanalerna.

Det är lätt att bila kring Washington DC och det är också lätt att hämta ut bilen på Dullesflygplatsen. Det går också bra att bila i Washington DC även om det är svårt att hitta parkeringsplatser vid de stora sevärdheterna inne i staden, medan det är lätt vid till exempel Arlingtonkyrkogården, Mount Vernon och andra sevärdheter i omgivningarna. Parkering finns på de flesta hotellen mot avgift.

Förutom att Washington DC är en mycket vacker och trevlig stad med mängder av sevärdheter, ligger staden i en vacker del av Amerika. Här finns mycket att upptäcka med hjälp av bilen. Här finns många historiska platser och städer med gammal fin kultur och trevlig arkitektur.

Naturen är mycket vacker med ett böljande landskap med mycket lövskog. Våren och hösten ger fantastiska färger, speciellt i Virginia och West Virginia med Shenandoah i spetsen. Reser ni sommartid finns härliga badstränder och trevliga badorter, allt från kända spelstaden Atlantic City till typiska badorter som Ocean City. När det gäller inkvartering finns det gott om hotell och motell, dessutom finns det många Bed & Breakfast.

Kulturstaden

Få städer har ett lika rikt utbud av kultur och museer och Washington DC är definitivt ett alternativ till New York. Kennedy Cultural Center är stadens centrum för konserter, opera och dans med flera gratiskonserter varje vecka. Museeutbudet är enormt med bland annat 17 museer med fri entré. Många är dessutom samlade centralt kring The Mall.

Mest berömt är Smithsonianmuseerna. Här finns bland andra Air and Space, men också museum med klänningar från alla presidentfruar. Freermuseet har verk av Whistler och Sargents. American Art Museum, Museum of The American Indian är exempel på andra museer.

Konst finns bland annat på Corcoran Gallery och på Keeger hittar man till exempel Monet, van Gogh och Picasso. The Spy Museum är spännande, liksom Newseum som berättar om nyhetsbevakningen de senaste 500 åren.

Restauranger

Washington DC har ett enormt utbud av restauranger i alla prisklasser. I många kan man känna hur historien finns i väggarna.

På anrika Old Ebbitt Grill har nog de flesta politiker ätit någon gång. Om ni äter lunch på Hotel Washingtons terass har ni en vacker utsikt mot monumenten. Ett annat ”power place” är The Hawk and Dove där kongressmännen gärna äter.

Om man gillar fisk finns inget roligare än ett besök på fiskmarknaden på Water Street, där man kan vandra runt och titta men även äta ostron eller kanske en cajunkräfta. Vill man äta på restaurang finns bland andra Phillips med sina berömda crab cakes.

Washingtons järnvägstation, Union Station, återställd till sin forna glans. Här finns nu trevliga restauranger i härlig miljö. U Street har många klubbar, restauranger och barer.

Bästa sättet att uppleva Washington DC är med Big Bus. Deras Hop-On, Hop-Off turer går en slinga till flertalet sevärdheter där man hoppar av och på som man vill.

United States Capitol, USA:s parlamentsbyggnad i Washington DC.

Klimat och väder

Hotell

Days Inn by Wyndham Connecticut Avenue

Washington DC

Capitol Skyline Hotel

Washington DC

Melrose Georgetown Hotel

Washington DC

Washington Hilton

Washington DC

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?

Hur dags är incheckning och utcheckning på hotell?

Ingår bagage på min flygresa?