Washington

Delstaten Washington, inte att förvecklas med USA’s huvudstad Washington DC, ligger i USA’s nordvästra hörn. Delstaten täcker en yta drygt dubbelt så stor som Götaland. Det bor ca 7,6 miljoner människor i delstaten varav nästa hälften i staden Seattle vilket medför att resten av delstaten är förhållandevis glesbefolkat.

Det finns idag många direktflyg från Europa till Seattle vilket gör det enkelt att ta sig hit. Börja gärna resan med två nätter inne i staden där man klarar sig bra utan bil.

Seattle är ett av de storstadsområden som växer mest i USA. Här finns mycket industri, bl.a. Microsoft, Boeing och inte minst Amazon som idag har över 1 miljon anställda. Staden ligger otroligt vackert vid Puget fjorden. Staden har många regndagar med det är framförallt oktober-april som det ofta regnar. Senvår-sensommaren är det oftast bra väder.

Missa inte att se Seattle ifrån ovan vilket man gör bäst ifrån stadens landmärke Space Needle. Vill man ha extra tid där upp så varför inte boka ett bord och äta på Sky Restaurant. Pikes Place är USA’s äldsta farmers market som fortfarande är i drift. Idag är det mer än en ”vanlig marknad”, här finns även vanlig shopping och restauranger där man kan spendera en hel eftermiddag och kväll.

För de som gillar sport finns amerikansk fotboll, Seahawks som delar stadion med fotbollslaget Sounders. De brukar ha omkring 40 000 i snitt på sina matcher så stämning är hög. Baseball och Mariners har en trevlig stadion där det brukar vara många foodtrucks i samband med matcher, så även om man inte vill gå på match, håll ändå utkik för att få bra och billig mat. Från hösten 2021 finns även ett lag i NHL, så nu kommer man kunna gå på hockey även i nordvästra USA.

Väster om Seattle på Olympic halvön ligger Olympic National Park som faktiskt är en regnskog, med upp till 1 500 mm nederbörd om året. Parken är lite större än Gotland och utöver den vackra regnskogen kan man möta ett rikt djurliv och vandra i höga berg med vidunderliga utsikter, bada i varma källor eller vandra längs stillahavskusten. Har man en dag här, börja då ifrån Port Angeles för att sedan köra upp till Hurricanes Ridge på 1 500 meters höjd. Missa inte Lake Cresent och vackra Marymer Falls. Väster om parken ligger den lilla byn Forks där Twilight filmerna utspelar sig.

Mount Rainier National Park ligger drygt 90 km söder om Seattle och på klara dagar kan man se bergstoppen ifrån staden. Mount Rainier är det högsta berget i delstaten 4 392 meter högt och är en aktiv vulkan som dock inte haft ett utbrott sedan 1894.  Här finns flera trevliga vandringsleder i olika svårighetsgrader. En kort på drygt 1,5 km som är väldigt trevlig är Grove of the Patriarchs Trail. Vill man ha vacker utsikt skall man ta sig till Paradise eller Sunrise.

Öster om Mount Rainier i landsbruksområdet Yakima ligger äppellundarna tätt. Lite längre österut kommer man sedan till orten Walla Walla som är centrum för Washingtons vinodlingar. Där ligger drygt 100 vingårdar. 2020 rankades området som USA’s bästa vinregion.

I östra delen av Washington ligger statens näst största stad Spokane. Här ligger mikrobryggerierna tätt. Stanna gärna till i staden för en kväll på vägen mot Glacier National Park eller Yellowstone.

Space Needle i Seattle, Washington.

Klimat och väder

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?

Hur dags är incheckning och utcheckning på hotell?