Antelope Canyon – ett riktigt ”Kodak moment”!

10 juni 2021 · Ett stopp på vägen.., Natur, Restips

Antelope Canyon i Arizona.

Många av oss har nog sett bilder på dessa fantastiska bergsformationer, men kanske inte riktigt vetat var de är eller hur man besöker dem. Antelope Canyon ligger strax utanför Page i Arizona, ca 3-4 timmars körväg nordost om Grand Canyon South Rim.

Området är skyddat genom Navajo Parks and Recreation och det är bara auktoriserade ”tour companies” som har tillgång till området. För att få möjlighet att se och uppleva detta naturfenomen så måste man boka en guidad tur och det bör man göra i god tid innan avresa. När jag besökte Antelope Canyon så bokade vi vår sightseeingtur ca 7-8 månader innan och då fanns det bara ett fåtal platser kvar. Så boka i tid! Ett tips är också att försöka få en tid på förmiddagen, kring lunch, för då sägs solljuset vara bäst där. Men vi bokade en morgontur pga vårt körschema den dagen och det var ”ändå” spektakulärt. Vår guide var otroligt kunnig och visade till och med olika inställningar på telefonerna för att man skulle få bäst bild.

Avresan är från Page och man åker i jeepar i samlad trupp till ingången av canyonen. Där delas man in i grupper och går genom den labyrintartade canyonen av sandsten som karvats och formats av vind och vatten genom åren. Öppningar mot himlen gör att ljusinsläppet och solen speglas på bergsväggarna och tydliggör färgskiftningarna ännu mer. Guiden berättar under tiden vi promenerar i gångarna om området och historien bakom och vi stannar till då och då för fotomöjligheter. Det är ibland trånga passager, men någon klaustrofobi infann sig inte, så det var inte så fasligt. Det är inte någon lång promenad och det är ingen jobbig terräng att gå, så det passar gammal som ung.

Totalt tog besöket ca 3 timmar och har man då haft en övernattning i Page och fått tag på en morgontid så är det sedan perfekt att bege sig t.ex. till Las Vegas för kvällsnöje och kanske några dagar med sol, pool, spel och god mat, innan hemresa eller vidarefärd till andra härliga upptäckter i USA.

Glöm inte mobilen eller kameran för det är en spektakulär upplevelse!

Storyn skrevs av

Swanson's personal, Johanna.

Johanna

Resekonsult, Swanson's Travel