Jul i New York

10 december 2021 · Restips, Storstad

Jul i New York City.

Det är inte många städer som kan mäta sig med New York, på många sätt. New York är staden som har allt - bra restauranger, härliga parker, coola kvarter och utsiktspunkter utan dess like samt bästa (eller bland de bästa) juldekorationerna.

Reser man till New York i december så finns det mängder med tillfällen man kan få julstämning deluxe på. En självklar sevärdhet är julgranen vid Rockefeller Center. Den brukar tändas i början av december och turister såväl som amerikaner trängs för att ta bästa bilden. Här finner man också skridskorinken som ofta finns med i tidningar och filmer där New York (i juletid) är med.

Precis mitt emot julgranen vid Rockefeller Center så finner man varuhuset Saks, som har en fantastisk julshow som utspelas på fasaden till byggnaden, med olika ljussekvenser som tajmas med julmusik som skrålas ut på 5th Avenue.

Julgranen vid Rockefeller Center.

Julgranen vid Rockefeller Center.

Både Macy’s och Bloomingdale’s har juleljus och juldekorationer i mängder, både på utsidan av butikerna såväl som på insidan. Generellt kan man väl säga att ju större shoppingcenter desto mer ljus. De fina butikerna på 5th Avenue snålar verkligen inte på juldekorationerna. Kvarteren längre söderut på Manhattan, t.ex. Meatpacking District, Soho, Greenwich Village har lite färre ljus, men mysfaktorn är ändå hög, kanske till och med högre.

Julmarknaden vid Union Square och Bryant Park är också väl värda ett besök. Varför inte ta en kopp varm choklad med marshmallow-fluff istället för grädde på toppen och grahamkex till – S’mores fast i dryckesform.

Om man har tid och orkar ta sig utanför Manhattan så finns det några bostadskvarter vid Dyker Heights i Brooklyn som är kända för sin fantastiska julsmyckning av hus. Mottot här verkar vara ”more is more and more is beautiful”.

Storyn skrevs av

Swanson's personal, Johanna.

Johanna

Resekonsult