Illinois

Mississippifloden är den stora pulsådern i området. Trots det långa avståndet till havet är floden bred så långt norrut som i Minneapolis. I Cairo längst söderut i Illinois flyter de stora floderna Mississippi och Ohio ihop.

Av Illinois nästan 13 miljoner invånare bor fler än 8 miljoner i eller nära Chicago. Huvudstaden heter dock Springfield och här finns President Lincolns hem och grav. I Galesburg finns den berömde poeten Carl Sandburgs hem.

Bishop Hill, strax söder om Moline, är den mest kända och viktigaste svenska utvandrarorten. Predikanten Erik Jansson utvandrade 1846 från Biskopskulla och byggde här ett eget samhälle som i dag är ett levande museum.

En vacker väg är att följa Mississippifloden norrut. Man passerar Mississippi Palisades. Rockford bara en dryg timme väster om Chicago har många svenskminnen som vårdas ömt.

Moline och Rock Island är svenskorter med bland annat Augustana College. Rock Island Arsenal är ett museum med gamla vapen med mera från 1800-talet. Moline är också huvudort för John Deere som är en känd tillverkare av traktorer och jordbruksredskap.

Läs mer om destinationerna

Chicago skyline.

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Ingår parkering på hotell i USA och Kanada?