Memphis

Alla som gillar amerikansk musik vet att Memphis är vaggan för blues och rock n´roll.

Från början var det blues som gällde, den första blueslåten The Memphis Blues skrevs 1912. På 1950-talet fanns flera skivstudior som lockade nya stjärnor. Elvis första besök blev inte så lyckat, men Sam Phillips på Sun Studios och Scotty Moore såg potentialen och 1954 spelade Elvis in That´s all Right – resten är historia.

Elvis levde större delen av sitt vuxna liv i Memphis och hans hem, Graceland, har blivit synonymt med Memphis. Memphis betydelse i musikvärlden när det gäller blues, rock n´roll och soul kan inte underskattas och som turist kan man lätt fylla flera dagar med musik och musikhistoria.

Musikaliska sevärdheter

Graceland – say no more! Givetvis är det Graceland som är det stora dragplåstret. Ett betydligt större Visitor Center med utställningar, affärer och restauranger har byggts och dessutom ett nytt eget hotell, The Guest House. Elvis bilmuseum är också intressant. Rundturen på Graceland är riktigt bra. Oavsett hur man uppfattade hans musik är Graceland ett ovanligt bra ”museum” och rundvandringen i hans hem innehåller mycket musik och sevärdheter som alla kan uppskatta.

Rock ’n’ Soul Museum är högintressant för alla rock n´roll-älskare oavsett tidsepok. Sun Records är ett legendarisk skivmärke och studio där ”alla” kända idoler spelat in skivor, Roy Orbison, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, BB King, Elvis Presley med flera. Stax Studios hade mer inriktning på soul.

På kvällen lockar Beale Street och dess sidogator där barer, klubbar och restauranger trängs. I Midtown kring Overton Square flera trevliga restauranger och barer, till exempel Local och mikrobryggeriet Boscos. Populärast som även har livemusik är Lafayette’s Music Room. I Cooper-Young ligger flera mer eller mindre genuina barer och musikhak.

Utbudet av restauranger är verkligen blandat och kedjor blandas med lokala ställen. Besök genuina Rum Boogie Café med sin Blues Hall, Alchemy Bar, Silky O’Sullivans, Bar DKDC, ta ett glas vin på Flight Restaurant and Wine Bar eller en frukost på Brother Junipers. Restaurant Iris, Guy’s World Famous Fried Chicken, Corky’s BBQ, Paulettes, B.B. King’s Blues Club, Hard Rock Café.

En hamburgare på Huey’s, en steak på Texas de Brazil, närodlat och ekologiskt på The Farmer. Terrace At The River Inn är populärt och är det en varm dag svalkar du dig kanske med en ”Snow cone” på Jerry’s Sno Cones som huserar i sin rosa byggnad på Wells Station Road.

Inte bara musik

Martin Luther King Jr sköts på Lorraine Motel som numera blivit ett mycket intressant museum, National Civil Rights Museum, och är absolut värt ett besök. Runt hörnet ligger The Arcade Restaurant, som var Elvis favorit-diner. Har du tur så får du en plats i hans bås.

En ny och annorlunda sak är att ta en av de många olika ”walking tours” som finns. Gå på Ghost Tour, Historic Memphis Tour eller Party Bike Tour. För den som vill se lite annorlunda vyer är förslaget att gå till Harahan Bridge och göra en BRC – Big River Crossing på landets längsta tåg-, cykel- och gångbro. Promenaden är cirka 1,5 kilometer lång över Mississippi. Tänk bara på att du har lika lång väg tillbaka.

Annorlunda och kul är också den dagliga ankparaden på Peabody Hotel. Shopping är alltid populärt. Centrum har inte så mycket, men några affärer för snygga westernkläder finns. Bass Pro för fritidsutrustning är ett måste, om inte annat så för byggnaden. 15 minuter bort finns även en stor Factory Outlet Tanger Outlet Southhaven. Glöm heller inte affärerna på Graceland, ett paradis för Elvisfans eller nostalginörden.

Var bor man?

Man kan med fördel bo i centrum av Memphis som är relativt kompakt. Här finns ett 10-tal hotell varifrån man lätt når de största sevärdheterna Rock ’n’ Soul Museum och Civil Rights Museum men också den absoluta nöjesgatan Beale Street med alla dess barer, musikklubbar och restauranger. Stadens största sevärdhet Graceland ligger 15-20 minuter från centrum. Kring Graceland finns många motell.

Läs mer om destinationerna

Elvis Presley's hem, Graceland.

Klimat och väder

Hotell

The Peabody Memphis

Memphis

The Guest House at Graceland

Memphis

Crowne Plaza Memphis Downtown

Memphis

Comfort Inn Downtown

Memphis

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?