Nashville

Nashville kallas för Music City, USA. Musiker, sångare och låtskrivare har i decennier vallfärdat till Nashville för att söka lyckan. Det har oftast handlat om country men även Honky Tonk, blues, bluegrass och andra musikstilar. I Nashville blandas traditionell stil med ny och modern musik.

Countryn är förmodligen det som vi svenskar mest förknippar med Nashville. Detta inte minst sen vi kunnat följa vår egen countrydrottning Jill Johnsson i tv-serien Jills Veranda, inspelad på plats i countryns hemstad där hon visat oss sitt eget genuina Nashville. Utöver att vi bokar flyg, hotell, bil etc. kan vi även erbjuda ett entrépass till de största sevärdheterna.

Upplev musikhistoria på plats

En mängd skivbolag har kontor och skivstudior här. Man kan se musiker som träffas och sitter tillsammans, skriver låtar, utbyter tips och erfarenheter i jakten på ett skönt sound. De bästa upplevelserna kommer inte sällan fram ur ”Songwriters in the Round” shows som är ett unikt sätt att lyssna på musik i Nashville. Musiker sätts på en scen med en mikrofon och sedan jammar de eller framför någonting spontant på små intima klubbar över hela staden. Bland de mest kända är Bluebird Café på Green Hills och The Listening Room Café i downtown.

Ställer du dig en stund någonstans mitt på Music Row och lyssnar kan du nästan ta på känslan av ekot från 1960- och 1970-talet när Waylon Jennings, Kris Kristofferson och Willie Nelson rockade loss. En vårdslös stil som snabbt övergick i en mer polerad country till etablissemangets glädje. Vid Music Row ligger även klassiska RCA Studio B.

Turisterna lockas mest av Broadway och dess tvärgator, till exempel 2nd Avenue, SoBro eller Honky Tonk Highway med alla neonlampor, och lyssnar på musiken som strömmar ut genom dörrar och fönster från tidig förmiddag till timmarna efter midnatt när sista gästen gått. De flesta barerna har fri entré, ibland finns en ”cover charge” då man istället lämnar man dricks när en mugg skickas runt eller när man går ut. Musiker i Nashville lever ofta på dricksen. En del lite mer turistiska ställen blandas med mer genuina. Wild Horse Saloon, Honky Tonk Central, Layla’s Bluegrass Inn, Legends Corner, Rippy’s Smokin’ Bar & Grill, Robert’s Western World, The Second Fiddle, Bootleggers Inn, ACME Feed & Seed, Scoreboard, Doc Holliday’s Saloon, Whisky Bent Saloon och Tin Roof Broadway är bara några av de över 150 haken man kan spendera timmar på i Nashville.

Musikaliska sevärdheter

Den största attraktionen är förmodligen Country Music Hall of Fame, kanske världens största musikmuseum och en fantastisk upplevelse. För älskarna av 1950- och 1960-tals musik är en tur på RCA Studio B ett måste, här har ”alla” spelat in skivor, från Chet Atkins och framåt. Bobby Bare, Waylon Jennings, Roy Orbison och förstås Elvis Presley. Dolly Parton spelade in Jolene och Chris Stapleton sitt album Traveller som belönades med en Grammy, naturligtvis inte enda Grammyn som hamnat hos artister som spelat in här.

Gör ett stopp på Johnny Cash Museum eller lite underskattade George Jones Museum. Besök berömda Ryman Auditorium i downtown, som var hem för The Grand Ole Opry i över 40 år. Här kan du ta en tur och höra berättelserna och legenderna från ”the good old Days” när Hank Williams, Johnny Cash, Elvis och Patsy Cline uppträdde. Försök köpa en Hatch Show Print concert poster som kommer från ett av de äldsta fortfarande aktiva tryckerierna.

Grand Ole Opry startade som en radiosändning 1925 men är i dag en fantastisk live show som mixar legender och superstjärnor med nya talanger. Några av dagens mer berömda medlemmar är Loretta Lynn, Carrie Underwood, Maria McBride, Brad Paisley och Keith Urban. I dag huserar man på Grand Ole Opry House cirka 20 minuter från centrum. Ett besök är ett måste. Man kan även göra en ”Backstage Tour”. En annan populär tur att göra är att se var stjärnorna bor.

Inte bara musik

Nashville erbjuder mer kultur än musik. Vid Centennial Park hittar man en skalenlig byggnad av Athens Parthenon, besök Gaylord Opryland Resort Gardens, Andrew Jackson’s Hermitage, Fontanel Mansion eller Belle Meade Plantation, en så kallad mansion med en historia kantad av bröllop, slavar och hästar, både uppfödning och kapplöpning. Härifrån kom Iroquois som var den första amerikanskuppfödda hästen att vinna English Derby 1881 och denna fantastiska ”plantation” är öppen för allmänheten.

Nashville är för övrigt en liten pärla för den som vill hitta kläder. Det finns både en mängd vintagebutiker och vanliga butiker där man kan köpa alla möjliga jeans, skor och smycken, men även trevliga heminredningsdetaljer. Det går att göra fynd bland unika saker, antikt eller nytt i olika butiker som The Hip Zipper, Two Son, Á la Maison, Gas Lamp Antiques, The West & Company, Emil Erwin, Nisolo med flera. Men det finns även modernare shopping malls som The Mall at Green Hills där du bland annat hittar Jimmy Choo, Burberry, Louis Vuitton och Tiffany & Co och vid Opryland ligger Opry Mills Mall.

Var bor man?

Nashville är mycket populärt och tidvis är det svårt att finna hotellrum. Downtown har bästa kvällslivet, museer och affärer, men är ibland lite väl turistigt. Ett alternativ är Music Row/Division som är gångavstånd eller en kort taxiresa bort. 20 minuter nordöst ligger Grand Ole Opry med countryshow flera kvällar. Här finns också bra shopping, restauranger och Nashville Palace, en av de bättre countrybarerna med underhållning. Utöver fantastiska Opryland Hotel finns en hel del prisvärda motell. Det finns flera andra stadsdelar med hotell/motell men då bor man längre från sevärdheter och nöjen.

Skyline av Nashville.

Klimat och väder

Hotell

Holston House

Nashville

Gaylord Opryland Resort & Convention Center

Nashville

Best Western Plus Music Row

Nashville

The Capitol Hotel Downtown Nashville

Nashville

Ramada by Wyndham Nashville/Music Valley

Nashville

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?

Hur dags är incheckning och utcheckning på hotell?

Hur köper jag enklast min Swanson’s resa?