Texas

En både storslagen, dramatisk, och vacker natur lockar. Här finns många häst- och kreatursrancher, små västernstäder, dynamiska storstäder, inbjudande sandstränder och karga nationalparker.

Sex olika flaggor har vajat över Texas. Olika kulturer har präglat delstaten. Efter Alaska är Texas den största delstaten i Amerika och kan i det närmaste betraktas som ett eget land. Det är också den enda stat i Amerika som faktiskt har varit ett eget land. Mellan 1836 och 1845 fanns republiken Texas. Texas historia är både brokig och våldsam, till exempel krig med Mexiko och Wild West fanns verkligen i Texas.

Här finns oerhört mycket att uppleva, allt från intressanta museer till milslånga stränder, enorma shoppingmalls, ett rikt musikliv, rodeo, golf och i delar av staten en mycket spännande natur. De två städer man främst ska besöka i Texas är San Antonio och Austin.

Houston

Tre av landets tio folkrikaste städer ligger i Texas. Den största, Houston, är kanske inte den som har den största attraktionskraften på turister. Lite skämtsamt kan man kanske säga att det som drar mest är ”månens dragningskraft”. ”Houston” var det första ord som yttrades på månen av Neil Armstrong. I staden kan man besöka rymdcentret, där man kan känna på en sten från månen och prova en riktig rymdhjälm.

Dallas

Dallas förknippas kanske främst med JR och de övriga i oljefamiljen Ewing i den långa tv-serien och för mordet på president Kennedy. Southfork Ranch kan besökas i nordöstra Dallas och i byggnaden varifrån skotten tros ha avlossats mot Kennedy finns i dag det mycket intressanta Sixth Floor Museum. I systerstaden Fort Worth finns berömda Stockyards som var ett centra för kreaturshandeln förr. Nu ett kul ställe med barer, restauranger och underhållning. Rodeo vissa dagar.

San Antonio

I San Antonio grundade spanjorer en missionsstation. Då denna byggdes ut till ett fort fick det namnet Alamo. Här stod ett mycket blodigt slag, då texasborna försökte frigöra sig från Mexiko. Platsen är i dag museum. San Antonios centrala delar är mycket charmiga. En guidad båttur på floden och kanalerna rekommenderas.

Austin

Delstatshuvudstaden Austin är också hela landets musikhuvudstad. Längs 6th Street finns otaliga ställen med livemusik. I Austin finns Texas största universitet och kanske är det alla studenter som ger staden dess speciella puls. Austins parlamentsbyggnad, med det största av alla delstatsparlament, är väl värd ett besök, liksom det historiska museet.

Utanför storstäderna

Texas är annars mest känt för sin lite karga natur och sin westernkultur. Detta kan fortfarande upplevas på många platser, speciellt kring Banderas, väster om Austin. Stora delar av Texas är ganska platt men det finns natursköna områden med djupa canyons. Den stora gränsfloden mot Mexiko är Rio Grande som skapat mäktiga formationer och är kring Big Bend National Park som vackrast.

Längs Mexikanska Golfen finns många och långa sandstränder som lockar från april till november. Influenserna från ”South of the border” är påtagliga och den speciella kulturen, arkitekturen och matkulturen, Tex-Mex finns överallt. Gränsen är lång mot Mexiko och gränshandeln livlig. Swanson’s erbjuder färdiga bilpaket, men vi kan också skräddarsy er egen resa. Welcome to The Lone Star State!

Läs mer om destinationerna

Shallon Creek Ranch i Texas.

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?

Hur dags är incheckning och utcheckning på hotell?

Hur köper jag enklast min Swanson’s resa?