Alcatraz

Alcatraz Island är en ö som ligger i San Francisco Bay och är en av San Franciscos mest populära utflyktsmål. Ön var mellan 1934-1963 ett fängelse för USA:s farligaste brottslingar.

Den beskrevs första gången 1775 av den spanske upptäcktsresanden Juan Manuel de Ayala, som gav ön namnet ”Pelikanernas ö”, La Ilsa de los Alcatraces. Så småningom byggde staten ett fort för att kunna bevaka inloppet till San Francisco.

The Rock, Klippan, som den också kallas är 511 meter lång och 180 meter bred. Den var USA:s rymningssäkraste fängelse. Inga fångar skulle kunna ta sig därifrån men trots detta gjordes flera rymningsförsök. Dock lyckades (troligen) ingen med detta. Flera kända brottslingar spenderade tid här som exempelvis Al “Scarface” Capone och Robert ”Birdman” Stroud.

Det går färjor dagligen från Pier 33 i Fisherman’s Wharf. Boka i god tid då det tidvis är många besökare och begränsat med platser, se https://www.alcatrazcruises.com. I biljettpriset ingår även en Audio Tour, en självguidad rundvandring med hörlurar. Båtturen tar cirka 15 minuter per väg och man får en härlig vy över San Francisco under resan.

Alcatraz Island (U.S. National Park Service)

Läs mer om destinationerna

Alcatraz, San Francisco, Kalifornien.