San Francisco

Nu är San Francisco närmare än någonsin med SAS nonstop från Köpenhamn. San Francisco har alltid lockat, allt från de tidiga immigranterna till dagens turister. Alla känner till stadens branta backar, krokiga gator, kabelspårvagnar och det vackra läget vid Golden Gate. Ett stort utbud av restauranger och shopping gör San Francisco till det perfekta resmålet.

Dessutom finns många trevliga och intressanta sevärdheter alldeles i närheten. De välkända vinområdena Sonoma och Napa Valley ligger bara en timme norr om staden. Ett par timmar söderut hittar vi charmiga Carmel och Monterey. 17 Mile Drive är den dramatiska inledningen på Kaliforniens vackra kustväg.

Staden San Francisco

San Francisco är en av Amerikas populäraste storstäder och passar perfekt för ett innehållsrikt veckobesök. San Francisco konkurrerar utmärkt med till exempel New York som storstadsresmål. Här finns många intressanta sevärdheter och attraktioner. När det gäller restauranger och maten hävdar sig San Francisco mycket bra. Den shoppingintresserade får sitt lystmäte, boutiquer, varuhus och i Napa finns ett Factory Outlet.

Även om ingen stad kan mäta sig med New York när det gäller musikal- och kulturutbud så finns här en välkänd opera, högklassig symfoniorkester, musikaler och museer. San Francisco Museum of Modern Art räknas till de främsta när det gäller modern konst.

San Francisco är prisvärt

Prisbilden är förmånligare än till exempel för New York både avseende hotell och restauranger. Dessutom erbjuder Swanson’s flera förmånliga paketarrangemang. En vecka i San Francisco är ofta billigare än en weekend i New York.

Nära omgivningar

Det som gör San Francisco till en så bra destination är att det finns så mycket att se och uppleva i de direkta omgivningarna. Bara inom någon timmes bilväg finns många upplevelser. Via Golden Gatebron kommer man till konstnärsstaden Sausalito. Några kilometer längre bort ligger Muir Woods, där de berömda åldriga jätteträden finns. En timme längre bort ligger de berömda vindistrikten Sonoma och Napa Valley. Söder om staden ligger de charmiga städerna Carmel och Monterey. 17 Mile Drive är den dramatiska inledningen på Kaliforniens vackra kustväg.

Kalifornien och västkusten

Låt San Francisco bli utgångspunkten för er upptäckarlusta. Många av Amerikas största sevärdheter och upplevelser ligger inom bilavstånd.

Spännande historia

De första europeerna anlände till San Francisco-området i slutet av 1500-talet. Spanjorerna grundade en missionsstation 1776. Fram till mitten av 1800-talet var staden mycket liten. 1848 bodde här 400 invånare och 1849 hela 40 000 invånare. 1849 upptäcktes guld i Sierra Nevada 20 mil från staden. 1869 nådde den transkontinentala järnvägen fram och staden växte ytterligare.

Under guldruschen anlände den 20-årige Levi Strauss och började sy slitstarka byxor åt guldgrävarna och helt omedvetet hade han startat det lika slitstarka jeansmodet. Firman har fortfarande sitt huvudkontor i San Francisco. 1873 löstes transportproblemen i de branta backarna. De berömda kabelspårvagnarna uppfanns och fortfarande finns tre linjer kvar. En åktur är ett måste!

Upptäck San Francisco

San Francisco har alltid varit en populär stad för alla amerikabesökare. Man kan mycket väl lägga en hel vecka i staden och dess omgivningar. San Francisco är en liten storstad, omgiven av vatten på tre sidor. Här finns allt man kan önska sig av en världsstad, och dessutom lite unikt, det mesta finns inom promenadavstånd, eller så tar man hjälp av de berömda kabelspårvagnarna. San Francisco har faktiskt en kollektivtrafik som fungerar med buss, spårvagnar, tunnelbana, kabelbussar och kabelspårvagnar.

Även om det finns många sevärdheter är det egentligen den allmänna atmosfären i San Francisco som lockar mest, men den är förstås uppbyggd av många saker som gör staden till den populäraste i Amerika. Staden ligger mycket vackert på många små kullar, vilket medfört en intressant stadsplan. Det gör också gatorna branta, och här finns världens brantaste gata, Filbert Street, liksom den krokigaste, Lombard Street.

Flera av höjderna är välkända till namnet. Twin Peaks varifrån man har en storslagen utsikt och Nob Hill med sina berömda hotell. Dess vackra läge blir inte mindre vackert av Golden Gatebron som är en spännande arkitektonisk skapelse.

Det finns många välkända sevärdheter och områden i San Francisco. De stora hotellen och shopping finns kring Market Street och Union Square, här finns Chinatown som är en av de största kinesiska bosättningarna utanför Orienten.

Berömt är också Fisherman’s Wharf, den gamla fiskehamnen, ombyggd med restauranger, varuhus, boutiquer, hotell och allt kryddat med gatumusikanter, porträttmålare, skådespelare med mera. Intill Pier 39 i Fisherman’s Wharf har 100-tals skojiga sjölejon blivit en stor turistattraktion.

Från Fisherman’s Wharf finns färja över till fängelseön Alcatraz där bland andra Al Capone var gäst. Ön är väl värd ett besök, men boka minst ett par veckor i förväg. Golden Gate Park, en stadspark större än Central Park i New York, har fina museer, botaniska trädgårdar, romantiska sjöar och till och med riktiga bufflar.

Nära parken ligger de gamla hippiekvarteren kring Haight Street, fortfarande ett livligt område med trevliga barer och shopping. I närheten av Golden Gatebron ligger också Presidio, en före detta militäranläggning från spanska tiden. Numera är det en nationalpark med fina skogar, sandstränder och vacker utsikt.

San Franciscos mest berömda företeelse är nog de gamla kabelspårvagnarna som förbinder de olika delarna. De bjuder på en oförglömlig åktur i de branta backarna.

Läs mer om destinationerna

Golden Gate i San Francisco.

Klimat och väder

Vädret i San Francisco är milt året runt med en medeltemperatur på ca 18 grader under sommarmånaderna. December-januari är de kallaste månaderna med en medeltemperatur på 13-14 grader. Dessa månader regnar det också mest.

Det är vanligt med dimma på morgonen och kvällen och då kan det uppfattas som kyligt även om temperaturen ligger på 16-17 grader. Hösten är oftast fin, det är lagom varmt och färre turister.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dagmedeltemperatur 13 15 16 17 17 18 18 18 20 20 18 14
Nattmedeltemperatur 7 8 9 10 11 12 12 12 13 12 10 8
Regndagar/månad 8 7 8 6 2 1 0 0 0 2 7 8

Swanson's tips

Kultur och nöjen

Restauranger

Utflykter från San Francisco

Hotell

The Marker

San Francisco

Beresford Arms

San Francisco

Handlery Union Square

San Francisco

Holiday Inn Express Fisherman's Wharf San Francisco

San Francisco

Hilton San Francisco Financial District

San Francisco

Americania Hotel

San Francisco

Hotel Abri

San Francisco

Park Central Hotel San Francisco

San Francisco

Hotel Del Sol

San Francisco

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?

Hur köper jag enklast min Swanson’s resa?