Death Valley National Park

Death Valley är förmodligen den nationalpark som är mest extrem. Det är den som är den varmaste med toppnotering på 54,4 Celsius, det är den torraste och det är även den lägst belägna av nationalparkerna i USA. Den är även den näst största nationalparken i USA (störst är Wrangell-St. Elias National Park & Preserve i Alaska). Trots värmen och torkan finns det liv och växtlighet och massor med sevärdheter att se och uppleva. 

Death Valley ligger i östra Kalifornien, på gränsen till Nevada. Från Las Vegas till den östra infarten, Death Valley Junction, är det ca 15 mil. Den största vägen (California Highway 190) går i öst-väst-riktning och många av de mest kända sevärdheterna ligger längs med denna, med lite avstickare. När man kört igenom parken kan man antingen fortsätta norrut mot Yosemite National Park eller söderut mot Los Angeles. Bil är ett måste för att ta sig till och från parken, men också för att se de olika delarna.

Här finner man öken, såklart, men även snötäckta bergstoppar och mångfärgade bergsformationer. Man kan spendera flera dagar här för att upptäcka parken, men man kan också välja kortare tid och ändå hinna med många av sevärdheterna. Dantes View har kanske den mest dramatiska panoramautsikten med utsikt mot Badwater basin, som är ett slättområde täckt av salt. Andra sevärdheter är Devils Golf Course, som är ett jätteområde med saltstenar som har formats av vind och regn, och Zabriskie Point som stoltserar med mångfärgade bergssluttningar.

Man kan välja att endast köra genom parken, t.ex. om man bor i Las Vegas och ska vidare till Yosemite National Park. Man kan också välja att bo inne i parken i exempelvis Furnace Creek och det bör man i så fall förboka. Death Valley kan besökas året runt, men om man väljer att åka sommartid så bör man vara försiktigt med värmen och ha med sig extra vatten, till både sig själv och till bilen, samt kolla på nationalparkens hemsida för eventuella varningar.

Death Valley National Park är en spännande park med extrem natur och många områden som är väl värt att besöka.

Death Valley National Park (U.S. National Park Service)

Zabriskie Point i Death Valley, Kalifornien.