Napa & Sonoma Valley

90 minuter från San Francisco ligger Amerikas största och mest berömda vindistrikt, Napa och Sonoma. Här finner man en mycket trivsam miljö och härlig atmosfär.

Napa och Sonoma Valley

Ett 100-tal vingårdar finns på en relativt liten yta och de flesta erbjuder vinprovning. I området finns också många restauranger av mycket hög klass. Även om dalarna ligger nära San Francisco bör man avsätta lite mer tid för att kunna njuta ordentligt. En eller två övernattningar rekommenderas.

Napa erbjuder många hotell och Bed & Breakfast av oftast hög klass. Prisnivån är lite högre men i Napa finns vingårdar för alla smaker och med viner i alla prisklasser. Den måttligt vinintresserade kommer att få en intressant upplevelse, precis som vinexperten.

Napa Valley

Napa är det mest kända vindistriktet och här ligger vingårdarna vägg i vägg. Längst i söder av Napa Valley ligger staden Napa som är en utmärkt utgångspunkt. Härifrån startar det berömda vintåget. Flera kvarter vid floden i centrum är renoverade och erbjuder trevlig shopping och flera bra restauranger. I Napa ligger också Napa Premium Outlets med ett 50-tal butiker. Själva dalen är inte så stor, cirka 5 km bred och 25 km lång. Här ligger flera mindre samhällen.

Yountville är charmigt med 4–5 exklusiva hotell, ett par exklusiva restauranger och en samling affärer inrymda i en äldre lagerbyggnad. Kring St Helena ligger många kända vingårdar och ett antal utmärkta restauranger. Här ligger också Greystone Culinary Institute of America där gourmetkockar utbildas och deras restaurang är mycket intressant.

Sonoma Valley

Den sista och nordligaste av de 21 spanska missionsstationer som byggdes under 1500-talet ligger i Sonoma. Många gamla byggnader från början av 1800-talet är välbevarade och kan besökas mitt i staden kring torget och Sonoma är fortsatt pittoreskt med bra restauranger och tasting rooms.

Sonoma Valley gör mest vita viner och här ligger Sebastiani som är värt ett besök. Cline är välkänt på svenska marknaden. De äldsta vingårdarna i Sonoma Valley är Buena Vista och Glen Ellen. Välkänd och kanske den vackraste är Chateau St Jean.

Att ta sig runt

Enklast är naturligtvis att köra bil men med tanke på att Kaliforniens lagar när det gäller bil och alkohol är ganska stränga bör man hitta andra alternativ. Ett utmärkt sätt är att boka egen limousine vilket inte är så dyrt som man kan tro, framför allt inte om man är några stycken. Man kan även boka in sig på delad limousine eller minibuss för att hålla nere kostnaden. Bor ni i Napa är det rimligt taxiavstånd/pris från våra hotell till downtown Napa och Wine Train, men även till Yountville.

Spännande omväg

Om ni hyr bil i San Francisco för vinturen rekommenderar vi att ni kör ut via Oakland Bay Bridge. Efter avslutad tur i Napa/Sonoma fortsätter ni norrut till Santa Rosa och härifrån väg 116, som bitvis är smal och krokig men som tar er genom verkligt vacker natur, flera redwoodskogar och små pittoreska samhällen som Russian River. Russian River har flera utmärkta vingårdar vars vin finns på Systembolaget.

Fortsätt ut till kusten. Jenner är en liten idyllisk plats. Kör söderut längs kusten. Ni passerar Bodega Bay där Hitchcock filmade Fåglarna. Vägen är krokig men vacker och det tar tid. Några små samhällen som blommar upp under ostronsäsongen passeras. Slutligen kommer ni till Muir Woods som är värt ett besök. Vidare över Golden Gatebron till San Francisco.

Napa Valley, Kalifornien.

Klimat och väder

Swanson's tips

Vingårdar

Restauranger

Utflykter från San Francisco

Hotell

Embassy Suites by Hilton Napa Valley

Napa & Sonoma Valley

Napa Winery Inn

Napa & Sonoma Valley

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?

Hur betalar jag vägtullarna för min hyrbil?

Hur dags är incheckning och utcheckning på hotell?