Yosemite National Park

Yosemite är en av de mest besökta nationalparkerna i USA och grundades år 1890 (USA:s 3:e äldsta nationalpark). Parken är mest känd för sina vattenfall och bergsformationer av granit, men där finns även glaciärer, djupa dalar, vidsträckta ängar, uråldriga sequoiaträd och stora områden av vildmark. Yosemite Valley är ofta det som lockar oss turister och är huvuddestinationen, men det finns mängder av andra delar av parken att också besöka.

Yosemite National Park ligger i Kalifornien, ca 3-4 timmars körväg österut från San Francisco. Man kan välja att göra en dagsutflykt med buss från San Francisco om man inte vill köra själv eller ha övernattning där. På den västra delen av parken så ligger två av infarterna; den södra och den västra. En populär rutt är att köra från Las Vegas via Death Valley och vidare över Tioga Pass som är den östra infarten till Yosemite. Men den är endast öppen vissa delar av året beroende på tillgänglighet och snö. Vanligtvis brukar Tioga-passet vara öppet mellan maj-oktober, men snöar det mycket i slutet av september så stänger man infarten. Därför är det viktigt att planera sin resa hit samt kolla upp på nätet om det är öppet eller ej, om man reser i tid på året när det skulle kunna snöa. Yosemite passar även in om man vill bila mellan San Francisco och Los Angeles via inlandet.

I Yosemite National Park finner man vattenfall, stora klippformationer, stora ängsområden, höga träd och vildmark. Några av vattenfallen att se är Yosemite Falls, Sentinel Falls och Bridalveil Falls. Vad gäller klippformationer så är Half Dome kanske den mest kända symbolen för Yosemite. El Capitan är en av världens mäktigaste granitklippor och reser sig drygt 900 meter mer eller mindre lodrätt. Sentinel Rock och Glacier Point är andra mäktiga sevärdheter. I parken finns också gigantiska träd, Sequoia och Redwood. I södra delen hittar man Mariposa Grove med många jätteträd. I Sequoia National Park, som ligger söder om Yosemite, hittar du de största träden.

För att få en uppfattning av hur stort och vackert det är så kan ett besök på utsiktspunkten Glacier Point vara väl värt. Yosemite Valley kan vara en bra utgångspunkt för vistelsen i parken och här finner man bl.a. ett visitor center och ett museum.

Ett dagsbesök kan ge en överblick av parken, men om man verkligen vill upptäcka Yosemite så bör man ha minst två nätter här. Man kan välja att bo inne i parken där det finns ett fåtal hotell, allt från tältliknande boende med delad toalett/badrum till femstjärniga lyxhotell. Generellt är det dyrt att bo inne i parken. Har man en husbil så finns det också campingplatser här. Ett alternativ annars är att bo strax utanför parken i ex Oakhurst eller Mariposa. Då tar det ca 30-45 min att köra in till parken, men prismässigt så är det betydligt bättre här.

När är det bäst att besöka? Det beror på vad det är man vill se och göra. Parken är öppen året om. Vill man se något av vattenfallen så är det våren man ska sikta på då de flesta vattenfall torkar ut framåt juni. Hösten har sin charm med skiftningarna i färg på träden. Om man vill vandra och se Yosemite till fots så ska man inte åka på vintern då det är väldigt få vandringsleder som är öppna.

Boka plats
Parken har under högsäsong begränsat insläpp av antal fordon per dag. Läs mer och boka din plats här.

Yosemite National Park (U.S. National Park Service)

The NPS App

Ett bra tips inför och under resan är att ladda ned NPS-appen som ger information om över 400 nationalparker. I appen hittar man interaktiva kartor, tips på vad man kan uppleva i parken, var man hittar olika tjänster, butiker, campingplatser – och mycket, mycket mer. Appen finns tillgänglig både för Android och Apple-telefoner.
Läs mer om NPS-appen här

Yosemite Valley i Kalifornien.