Minnesota

Svenskbygderna framför andra. Upplev historiens vingslag från våra förfäder.

Naturen är ganska lik den svenska och stora delar av Minnesota har ett vackert böljande landskap med mycket lövskog. Ju längre norrut man kommer desto vildare och större skogar. För den som gillar friluftsliv finns ett stort utbud. Ett av Minnesotas smeknamn är ”Land of 10 000 Lakes”. Med mer än 10 000 sjöar är fiske, kanotering, cykling och vandring populärt bland friluftsälskare. I nordöst ligger Duluth som är en bra utgångspunkt.

Kring Minneapolis finns de mest kända orterna med svenskanknytning: Lindstrom, med statyn över Karl-Oskar och Kristina, Stillwater, Chisago City, Taylor Falls, Scandia, Glader Cemetary och Mora som också är känt för sitt amerikanska Vasalopp.

Minnesota har 250 km kust mot Lake Superior och här går en av statens vackraste bilvägar mot kanadensiska gränsen. Bemidji är en centralort för timmerindustri men är också ett vackert naturområde. St. Croixfloden är på många ställen bred och har ett rikt rekreationsutbud. Floddalen är vacker.

Sommartid finns hjulångare och flera småstäder vaknar till liv. I Mille Lac möts kontraster, indianreservat med vacker natur, stor sjö och stort kasino. Rochester har ett av Amerikas mest kända sjukhus. Minneapolis är största staden och har ett av Amerikas största shoppingcenter, Mall of America. Dessutom inkörsporten till svenskbygderna.

Kultur, musik, historia

I Minneapolis berättar Mill City Museum stadens historia, medan landmärken som det Frank Gehry-designade Weisman Art MuseumWalker Art Center och Minneapolis Sculpture Garden visar upp ikoniska konstverk som Spoonbridge och Cherry-skulpturen.

Minnesotas musiklegender Bob Dylan och Prince firas av en väggmålning i centrala Minneapolis som skildrar livet för Bob Dylan och Prince.  Paisley Park, Princes tidigare hem och studio, är nu ett museum och ligger i Chanhassen cirka 20 minuter sydväst om staden.

Minnesota är värd för många festivaler och evenemang under året och Minnesota State Fair i augusti är en av de största festivalerna i landet. Den här populära festivalen med mat, kultur och musik innehåller också udda attraktioner som skulpturer gjorda av smörblock och konstverk helt gjorda av växtfrön.

Utomhusäventyr efter säsong

Med mer än 10 000 sjöar, vidsträckta skogar och karga sluttningar är Minnesota ett spännande resmål för friluftsentusiaster när som helst på året. Paddla kajak på Lake Superior eller paddla kanot i det orörda kanotområdet Boundary Waters, vandra till hisnande utsikter och cykla på en av över 10 240 kilometer asfalterade stigar. Utforska mer än 35 000 kilometer snöskoterleder på vintern eller med ett hundspann för ett oförglömligt äventyr.

Sport i Minnesota

Det finns massor av sporter att se, de flesta i Minneapolis/Saint Paul-området. Minnesota Vikings i National Football League (NFL) på U.S. Bank Stadium, Minnesota Timberwolves i National Basketball League (NBA) och den fyrfaldige WNBA-världsmästaren Minnesota Lynx vid Target Center, och på våren/sommaren är Major League Baseball (MLB)-spel med Minnesota Twins på Target Field en tradition.

I Saint Paul spelar Minnesota United FC i Major League Soccer (MLS) på Allianz Field och Minnesota Wild i National Hockey League (NHL) spelar på Xcel Energy Center.

För den golfintresserade finns det, lite otippat, mer än 400 golfbanor i delstaten.

Charles Lindberg

Den banbrytande flygaren växte upp i Little Falls i centrala Minnesota, där besökare kan besöka hans barndomshem, utforska utställningarna och ta en simulerad flygning på Spirit of St. Louis. Tvärs över gatan ligger Charles A. Lindbergh State Park med natursköna stigar, campingplatser och picknickplatser.

Mississippifloden

Den näst längsta floden i USA och den fjärde längsta i världen, Mississippifloden, börjar vid Itascasjön i Minnesota och rinner genom nio andra delstater, hela vägen till Mexikanska golfen. De första dryga 100 milen slingrar den sig genom Minnesota och genom hjärtat av tvillingstäderna Minneapolis/Saint Paul.

Läs mer om destinationerna

Statyer av Karl Oskar och Kristina i Lindstrom, Minnesota.

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Ingår frukost på hotell i USA och Kanada?