Mount Rushmore National Memorial

Mount Rushmore är ett av USA:s mest berömda monument. De ståtliga skulpturerna av fyra amerikanska presidenter är direkt uthuggna i granitberget och skapades till minnet av de första 150 åren i USA:s historia.

De 18 meter höga granitbysterna föreställer de amerikanska presidenterna George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919) och Abraham Lincoln (1809–1865). Uppdraget att skapa jättestatyerna gick till den danskättade skulptören Gutzon Borglum och det mödosamma arbetet påbörjades 1927. Borglum dog i mars 1941 och projektet slutfördes av hans son och högra hand Lincoln Borglum. Monumentet stod sedan klart i oktober 1941 då det invigdes av den dåvarande presidenten Franklin D. Roosevelt.

Många har sett det kända presidentmonumentet på tv och i filmer men inte alla vet var det finns. Det ligger i området Black Hills i västra delen av South Dakota. Närmsta samhälle är Keystone och närmsta större stad är Rapid City, cirka 20 km norr om monumentet. Denver i Colorado ligger cirka 6 timmars bilfärd söderut.

Passa på att besöka många av de andra stora sevärdheterna i området. Till exempel hisnande vägar som Needles Highway och Iron Mountain Road i Custer State Park, Crazy Horse Memorial (ett annat fantastiskt monument i sten, påbörjat 1948, ej klart ännu), guldgrävarstäder som Lead och Deadwood m.m. Håll  också utkik efter buffalos som är ofta förekommande här.

Mount Rushmore National Memorial (U.S. National Park Service)

Mount Rushmore Memorial, South Dakota.