Nationalparker

Få länder erbjuder en så fantastisk och samtidigt omväxlande natur som Amerika. De vackraste och mest intressanta platserna är skyddade som nationalparker. Tänker ni resa runt med bil och vill uppleva vackra och dramatiska naturscenerier ska ni planera resan med utgångspunkt från ett antal nationalparker.

Det finns många nationalparker i USA men de mest kända är förstås Grand Canyon, Yellowstone och Yosemite. Alla stater har nationalparker även om de flesta och kanske de vackraste finns i västra delen av Amerika. Nationalparkerna omfattar inte bara naturområden utan även många historiska minnesmärken, till exempel vissa fort, George Washingtons födelsehem och liknande.

Visitor Centers
Man är mycket mån om att besökarna ska lära sig bakgrunden till respektive nationalpark och de flesta har utomordentliga Visitor Centers. Här finns ofta film- eller bildförevisningar, Park Rangers som berättar och affär med bra böcker, kartor och annat material. Ofta finns även gångstigar av olika längd som ger en god överblick. Ta för vana att stanna vid parkernas Visitor Centers.

Entréavgifter
De flesta parker är belagda med entréavgift. Har parken vägar är avgifterna som regel per bil, i annat fall per person. Avgifterna är normalt US$ 5–10 per person. Bilavgifterna är cirka US$ 10–15 förutom de mest populära parkerna vars avgift är US$ 20–30. Cirka 120 parker är avgiftsbelagda.
Läs mer om nationalparkerna.

Boka plats
Vissa parker har under högsäsong begränsat insläpp av antal fordon per dag. Läs mer och boka din plats här.

National Park Pass – America the Beautiful
är ett entrépass som berättigar till obegränsat antal besök i samtliga nationalparker i USA under ett år. Pris ca US$ 80. Passet avser en bil och dess passagerare. Planerar ni att besöka minst ett par nationalparker, speciellt de mest populära, är det lönsamt. Man betraktas också som VIP och kan i vissa parker slippa köandet vid infarten.

The NPS App
Ett bra tips inför och under resan är att ladda ned NPS-appen som ger information om över 400 nationalparker. I appen hittar man interaktiva kartor, tips på vad man kan uppleva i parken, var man hittar olika tjänster, butiker, campingplatser – och mycket, mycket mer. Appen finns tillgänglig både för Android och Apple-telefoner.
Läs mer om NPS-appen här

Yellowstone National Park, Wyoming.