Pennsylvania

Dygd, frihet och självständighet är delstatens motto. I Pennsylvania föddes det unga USA 1776. Historiens vingslag känns alltid närvarande, både i de dynamiska storstäderna såväl som på den vackra landsbygden.

Pennsylvania ligger på den amerikanska östkusten, när de namnkunniga städerna New York och Washington DC. Man har ingen havskust men väl kust mot Lake Eire, en av de stora sjöarna. Staten sträcker sig 450 km i öst-västlig riktning och 275 km från norr till söder. Här bor nästan 13 miljoner människor varav cirka hälften i storstadsområden Philadelphia.

Philadelphia är verkligt stolt över sin viktiga del i Amerikas historia, bl.a. genom att USA ”föddes” här den 4 juli 1776. Staden erbjuder även mycket kultur, spännande restauranger och shopping.

I västra Pennsylvania nära gränsen mot Ohio ligger statens näst största stad Pittsburgh, som kallas Steel City och även broarnas stad. Inte mindre än 446 broar förbinder de olika stadsdelarna som omgärdas utav de tre floderna Allegheny, Monongahela och Ohio River. Ta bergbanan Duquesne Incline till toppen av berget Mount Washington varifrån man får bästa utsikten över staden och mot platsen där de tre floderna möts.

Andy Warhol föddes i staden, granne med baseballarenan PNC Park som anses vara det bästa arenan att gå på baseball i USA, ligger Andy Warhol Museum, sju våningar stort. Här blandas originalverk, reproduktioner och olika installationer. Stanna gärna ca två timmar här.

Det tidigare industriområdet Strip District längs Alleghenyfloden är trevligast att bo i. Här finns en uppsjö restauranger, museum och butiker.

Ca 90 minuter med bil sydost om Pittsburg ligger den lilla orten Mill Run. För de som är intresserade av arkitektur är orten ett måste. Frank Llyod Wright, som anses vara den mest inflytelserika arkitekten under första delen av 1900-talet, finns mästerverket Fallingwater här. Ett hem ritat och byggt till den prominenta Kaufmann-familjen. Huset byggdes under 30-talet, delvis över ett vattenfall och därav namnet på byggnaden. Idag anser Smithsonians att detta är en av 28 platser på jorden man bör se innan man dör. Andra exempel på denna lista är Grand Canyon, Venedig och Taj Mahal.

Mill Run ligger vackert i bergskedjan Appalacherna som dock inte är speciellt höga här, mer som böljande backar. Högsta punkten är Mount Davis på 979 meter.

Mitt i delstaten ligger också huvudstaden Harrisburg. En liten stad men har ändå mycket intressant i närområdet. Exempelvis chokladstaden Hershey, där gatlyktorna i centrum är formade som chokladkyssar, Lancaster som har ett stort Amish område och inte minst historiska Gettysburg. Gettysburg ligger ca 45 minuter söderut och är en mysig liten stad men såklart kommer man hit för att se på slagfälten där inbördeskriget avgjordes mellan Nord och Syd. En heldag är ett måste om man skall se och uppleva allt. Bo gärna inne i staden på ett litet Bed & Breakfast.

Läs mer om destinationerna

Gamla stan i Philadelphia.

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?