Gettysburg

Gettysburg är ett litet samhälle som ligger i södra Pennsylvania. Mest känd är staden för det slag som utkämpades där under det amerikanska inbördeskriget, slaget vid Gettysburg, den 1-3 juli 1863.

Det tre dagar långa slaget räknas som en vändpunkt i det amerikanska inbördeskriget mellan Nord- och Sydstaterna. Över 50 000 man dog, sårades eller rapporterades som saknade och räknas som en av de blodigaste drabbningarna i Amerikas historia – första och andra världs­kriget medräknade.

Efter slaget höll president Abraham Lincoln ett av historiens mest kända tal, Gettysburgtalet, när soldatkyrkogården invigdes den 19 november 1863 på Cemetery Ridge, den plats där nordstaternas försvarslinje hade stått.

Börja med att besöka Visitors Center som är mycket bra och väl beskriver händelseförloppet av slaget och även inbördeskriget med dess intressanta historia. Man kan köra runt själv med egen bil på det vidsträckta området. Vi rekommenderar dock att ni tar bussturen som tar en runt på slagfältet. På turerna finns det lokala guider som är mycket kunniga och fängslande berättare.

Gettysburg ligger ca 1,5 timmes bilfärd norr om Washington DC och ca 2,5 timmes bilfärd västerut från Philadelphia. Räkna med minst en halv dags besök. En variant är att ta en dagsutflykt från Washington DC. Kommer man norrifrån, till exempel New York, kan man också köra via Gettysburg på väg till Washington DC. Man kan också åka med på dagsturer med buss från Washington DC.

Gettysburg National Military Park (U.S. National Park Service)

Läs mer om destinationerna

Kanon i Gettysburg National Military Park, Pennsylvania.