Alaska

I USA kallas Alaska för The Last Frontier, det vill säga den sista vildmarken, och visst finns det mängder av naturupplevelser. Bekvämast är en kryssning, mer spännande är en biltur med nationalparker och björnsafari. Krydda gärna med vildmarksutflykter.

Norr mot framtiden sa man för drygt 100 år sedan om Alaska. Då var det guld som lockade antingen i Alaska eller på den kanadensiska sidan i Klondike. Det finns fortfarande lycksökare som vaskar guld, men de flesta resenärerna i dag är turister som söker vildmarken.

Största delstaten i USA

Alaska är Amerikas största delstat och nästan fyra gånger så stor som Sverige, dock bor det endast cirka 700.000 invånare varav nästan hälften, 300.000, bor i Anchorage som för övrigt ligger på samma breddgrad som Stockholm. Vägnätet är inte alltför imponerande, det finns endast ett fåtal vägar i södra Alaska. Huvudstaden Juneau kan endast nås med båt och flyg och just flyg är det viktigaste kommunikationsmedlet och många invånare har eget flygplan.

De områden som lockar flest turister är dels det långsmala området utanför Kanadas kust som ligger söder om det ”stora” Alaska och dels den sydöstra delen på gränsen mot Yukon i Kanada. Kör gärna in i Kanada. Strax norr om Anchorage hittar vi Denali National Park och Fairbanks. Längre västerut kan man komma med flyg, till exempel för att söka björn.

Kort säsong

Förvisso har Alaska ett par skidorter, men de flesta besökarna kommer sommartid. Bästa tiden att besöka staten är cirka 15/5-15/9. Det blir aldrig någon riktig hetta och sommardagar kan vara sköna. Regn förekommer en hel del, speciellt om man kryssar längs kusten. Här finns stora regnskogar som skapar fuktighet. Detta behöver inte vara negativt då glaciärerna oftast är lika vackra. Norrsken kan upplevas vid Denali och Fairbanks.

Anchorage är den stora inkörsporten till Alaska. Hit flyger Icelandair ett par gånger i veckan under sommaren. Detta är ett av endast två flyg från Europa. Själva staden är inte så intressant men Anchorage Museum är dock värt ett besök för att se och lära sig lite om Alaskas historia. Alaska Native Heritage Center är en utmärkt plats för att lära sig mer om de olika ursprungsbefolkningarna. Lake Hood är den stora ”flygplatsen” för pontonplan och kul att besöka.

Juneau är statens huvudstad som endast kan nås med flyg eller båt. Här finns bland annat en stadsdel med gammal bebyggelse, besök Red Dog Saloon och Alaskan Hotel. Ketchikan ligger på klipporna mot havet med färgglada hus på pålar. I Totem Heritage Center finns magnifika totempålar. Skagway var förr den stora inkörsporten till Klondikes guld. Spännande atmosfär. Ta tåget genom White Pass. Absolut värt ett besök. Fairbanks är en större stad mitt i Alaska, här finns inga större sevärdheter. Valdez är en vacker kuststad varifrån man kan göra en dagstur med båt till Prince William Sound. Columbia Glacier är en av de största glaciärerna. Om man väljer färja fortsätter man till Whittier varifrån ett tåg tar en genom kustbergen.

Denali National Park är statens mest kända park, tidigare Mount McKinley. Följ med på en intressant tur in i parken och se björn och andra vilda djur. Katmai National Park. Man kan flyga till King Salmon och sedan vidare med pontonplan för att se björn. Glacier Bay, endast med kryssningsfartyg. Fjordliknande vik med stora glaciärer. Tracey Arm Fjord/Sawyer Glacier, endast med kryssningsfartyg. Vacker fjord med glaciär. För att besöka Skagway och White Pass måste man köra genom Yukonterritoriet. Whitehorse är största staden och en Frontier Town. Dawson City ligger vid Klondike och här vaskar man fortfarande guld. Häpnadsväckande att se hur man vänt på varje sten i jakten på guld.

Upplevelser

Till Alaska åker man för att uppleva naturen, allt från att bila i storslagna landskap till att vandra, paddla, fiska, se björn, älgar med mera. Det finns mängder av olika aktiviteter, allt från lugna vandringar och guldvaskning till att åka hundspann, helikopterturer med mera. Forsränning är häftigt och det finns den lugna varianten, floating, såväl som mer utmanande, till exempel riktig forsränning i Six Mile Creek. Björnsafari är mycket spännande och nästan alla börjar med en flygtur ut i vildmarken, allt från en halvdag till flera dagar. Djurlivet i havet upplever man till exempel med båttur från Whittier, Valdez eller Seward.

Kryssning

Man kan kombinera Alaska med kryssning och det finns veckokryssningar från Seattle och Vancouver. Det finns även ett par datum då man kan göra en envägskryssning från Vancouver till Seward eller omvänt. En perfekt resa för er som vill både kryssa och bila i Alaska.

Läs mer om destinationerna

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Behöver man pass och visum för att komma in i Kanada?

Hur köper jag enklast min Swanson’s resa?

Hur många tidszoner finns det i USA?