Frihetsgudinnan

Statue of Liberty, Frihetsgudinnan, är en staty som står på Liberty Island i Hudsonfloden vid inloppet till New York City. Statyn invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva av det franska folket som en symbol för att fira 100-årsminnet av USA:s självständighet.

Den franske skulptören Frédéric Auguste Bartholdi ritade statyn och stommen utformades av ingenjör Gustave Eiffel (som också konstruerat ett berömt torn i Paris). Frihetsgudinnan står som symbol för frihet och demokrati och är kanske den främsta av alla symboler för New York och USA. Liberty Island besöks varje år av miljontals turister.

Det går färjor från Battery Park på Manhattans sydspets flera gånger i timmen. Man bör boka i god tid då det tidvis är många som vill besöka ön. Det går även färjor från Liberty State Park i New Jersey. I biljettpriset ingår färja t/r, Audio Tour och inträde till The Statue of Liberty Museum. Man kommer inte upp i gudinnans krona men man får en fin vy av ön och hamninloppet från piedestalen som Frihetsgudinnan står på. På återresan kan man även besöka Ellis Island där färjan gör ett stopp (ingår i biljettpriset).

Vill man inte gå iland på Liberty Island kan man istället ta den reguljära färjan till Staten Island som är gratis. Man måste gå iland på Staten Island men du kan vända i terminalen och ta nästa båt tillbaka. Denna färjeförbindelse avgår från Staten Island Ferry Terminal på Manhattans sydspets, strax intill Battery Park. Tips – stå i aktern så får du en härlig vy över Lower Manhattan och Frihetsgudinnan!

Ta en virtuell tur i och runt Frihetsgudinnan: Virtual Tour – Statue of Liberty

Statue of Liberty National Monument (U.S. National Park Service)

Läs mer om destinationerna

Frihetsgudinnan i New York.