I New York har man ett unikt tillfälle att äta gott och annorlunda. Restaurangerna kan vara enkla, ha häftig miljö, ha inbjudande utsikt, vara luxuösa eller omöjliga att boka. Utbudet och öppettiderna är föränderliga så ta gärna en titt på restaurangens webbplats innan ditt besök. Restaurangerna återöppnar allt efter hand medan vissa restauranger kan vara fortsatt stängda.
En del är verkligt nischade eller vad sägs om Zauo där du får lina och krok och sedan metar i en stor tank. När du får napp tillagas fisken efter ditt önskemål. Menyerna kan vara högklassiga samtidigt som lyxrätter för oss kan behandlas skönt opretentiöst. Hummer i korvbröd – härligt. Happy Hour med ostron för en dollar styck – ett bra sätt att inleda kvällen.
Förutom det amerikanska köket finns mängder av indiska, kinesiska, japanska, mexikanska, koreanska, franska, tyska, italienska och thailändska restauranger men även ett par svenska, till exempel Aquavit. Fika är ett kul försök att lära New York-borna att fika på svenskt vis.
Vill man hålla kontroll på matkassan är det olika former av fast food som gäller. Hamburgare är amerikanens nationalrätt, vilket vi ju vet genom McDonald’s och Burger King. Men en riktig restaurangburgare är toppen, även om den är betydligt dyrare. Den kan fås på till exempel Corner Bistro och Jackson Hole. Bäst är Shake Schack, Burger Joint och Spotted Pig. Hos Brooklyn Diner är hela menyn uramerikansk. Det finns också trevliga enklare restauranger, till exempel Hamburger Harry’s och Ellen’s Stardust Diner.
Det finns många fiskrestauranger, Red Eye Grill och Catch är utmärkta. Lure i Soho med asiatisk touch inklusive sushi. Mary´s Fish Camp är populär. Hummer är ett kapitel för sig. Specialrestaurangerna är ofta lite enkla och passar till lunch, till exempel Lukes Lobster. Ed´s i Soho är litet men har hummer på kors och tvärs inklusive berömd Lobster Roll. North River Lobster Company serverar enklare fiskrätter från pir 81. The View har en häftig utsikt.
Mexikanska restauranger är populära. Chipotle är en kedja med ok mat. Dos Caminos lite bättre och Rosa Mexicano välkänd. Salvation Taco och Cantina är bra. I trendiga Meatpacking District finns många trevliga restauranger och barer. The Standard Grill, Gansevoort, Fig & Olive, stekhuset Old Homestead, vackra Buddakan med kinesisk meny med flera. The Jane är en häftig bar. Här finns också trevliga Chelsea Market med mängder av mataffärer, vinbutiker och smårestauranger liksom Gansevoort Market.
Kring Times Square ligger många kedjerestauranger som Hard Rock Café, Bubba Gump och Red Lobster, men även en populär italiensk restaurang med enorma portioner (var alltid 2-3 på varje rätt!). Kvarteren västerut mellan Broadway och 10:e avenyn kallas Restaurant Row med massor av kvartersrestauranger.
Eataly vid Flatiron Building gör vilken italienare som helst grön av avund. Saluhall med absolut all sorts italiensk mat. Välj att köpa med dig eller ät på ett 10-tal olika matställen.
Det finns många trevliga kvarterskrogar som är av god klass och bra priser. Italienaren Amarone vid 9:e och 46 är ett exempel. Det asiatiska köket är mycket hett. Nobu serverar sushi när den är som bäst. Oriental Garden och Nha Trang är bra ställen med rimligare priser.
En klassisk stek är förhållandevis dyr. Amerikas kanske bästa stekhus är Peter Luger i Brooklyn (endast kontanter). Klassiska stekhus är Gallaghers (sådär service), Sparks, Old Homestead, Uncle Jack’s, Keens med flera. Ruth´s Chris och Del Frisco´s har en modernare touch, Outback humanare priser, Fogo de Chao är kött på brasilianska. Iridium har en fantastisk inredning och jazzklubb en trappa ner. Dean & Deluca serverar alla sorters kaffe.
I Greenwich Village finns många trevliga restauranger. Gamla Cotton Club har en gospelbrunch söndagar i Harlem. Svenske Marcus Samuelsson har en omskriven restaurang, Red Rooster i Harlem som vissa kvällar har jazz. Grand Central Terminal erbjuder välkända Oyster Bar, samt ytterligare ett 15-tal enklare restauranger, allt i trevlig miljö.
River Café är en av New Yorks vackraste restauranger och med högklassig mat. One if by Land, Two if by Sea har också härlig atmosfär. Boat House i Central Park är välkänt, kanske bäst vid lunchtid under sommarhalvåret. I parken ligger också Tavern on the Green. Sist men inte minst måste vi nämna food trucks som finns i alla kvalitéer inklusive fynd.
Barer
Det är kul att göra en barrunda i New York. Det finns mängder av ställen att gå till. Många hotell har kända barer, allt från elegant på Lotte Palace Hotel till trendigt på Hotel Jane. Många hotell har också takbarer som är mycket populära på sommarhalvåret, till exempel Le Bain på The Standard, Zerzura på Gansevoort, Hudson Terrace på Ink 48, Roosevelt Hotel och Doubletree på 36th street.
Lönnkrogar, så kallade speakeasies är en ny trend. Det gäller att veta adressen då entrén är mycket anonym, kanske via en taskig affär eller mörk källare. De flesta serverar cocktails, till exempel The Ship, Dear Irving och på Death & Co provsmakar bartenderns alla drinkar. PDT serverar även mat.