Yellowstone National Park

Yellowstone National Park är världens äldsta nationalpark och instiftades redan 1872. Yellowstone är en stor park på nästan 9.000 km2, belägen i de amerikanska Rocky Mountains i delstaterna Idaho, Montana och Wyoming. Nästan hela parkens yta ligger dock i nordvästra delen av Wyoming.

Yellowstone har 5 parkentréer, 11 visitor centers och 9 hotell. Här finns även campingplatser, restauranger, mindre affärer och picknick-områden. Öppettiderna varierar över året och flera infarter och de flesta hotell och restauranger är stängda under vintern. Under vår och höst kan de också stänga med kort varsel beroende på snöläget. Reser ni utanför högsäsongen bör ni alltid kontrollera tillgänglighet på nedanstående hemsida.

Här finns mängder med vilda djur såsom bisonoxar, svartbjörn, varg, vithövdad havsörn och vitsvanshjort. Old Faithful är en av de ca 500 gejsrar som finns här och den har utbrott ca var 90:e minut. Mammoth Hot Springs är ett område i de norra delarna av parken med varma källor och terrasser som bildats av det kalkhaltiga vattnet. Vid Yellowstone Lake kan man fiska eller ta en båttur och alldeles i närheten finns ”Mud Volcano area” som är ett område med lerhålsvulkaner där marktemperaturen går upp till ca 93 grader. Detta är bara några av sevärdheterna att se och uppleva här.

I och med att Yellowstone är en så stor park så behöver man ha ett antal nätter i området för att se så mycket som möjligt. Man kan välja att utgå från samma ställe eller så väljer man ut 3-4 olika. Om ni planerar att besöka och bo i parken under juni, juli eller augusti så rekommenderas starkt att boende förbokas, oavsett om ni väljer att bo inne i parken eller strax utanför. Dessa månader är de mest populära för besök och hälften av årets besökare kommer i denna period. Om man väljer att bo utanför parken kan vi rekommendera bl.a. Cody och West Yellowstone.

Det är bra att planera in några stopp på sin vistelse här, men annars är det bara att titta ut genom bilrutan och njuta av naturen och landskapet man åker igenom – det är en upplevelse bara det.

Yellowstone National Park (U.S. National Park Service)

Här en video från NPS (National Park Service) med bra tips hur man ska förhålla sig i parken

The NPS App

Ett bra tips inför och under resan är att ladda ned NPS-appen som ger information om över 400 nationalparker. I appen hittar man interaktiva kartor, tips på vad man kan uppleva i parken, var man hittar olika tjänster, butiker, campingplatser – och mycket, mycket mer. Appen finns tillgänglig både för Android och Apple-telefoner. Läs mer om NPS-appen här

Läs mer om destinationerna

Old Faithful, Yellowstone National Park i Wyoming.