Yellowstone National Park

Yellowstone National Park är världens äldsta nationalpark och den instiftades 1872. Yellowstone är en stor park på nästan 9.000 km2, som är belägen i de amerikanska Klippiga Bergen i delstaterna Idaho, Montana och Wyoming i nordvästra USA. Nästan hela parkens yta ligger dock i nordvästra delen av Wyoming.

Yellowstone har 5 parkentréer, 10 visitor center och 8 områden med hotell, restauranger och affärer. Dessa är öppna periodvis så kika på nedanstående hemsida för att se vad som är öppet. Dessutom kan vissa infarter till parken vara tillfälligt stängda pga. exempelvis lavinfara, så innan besök bör man ta reda på hur det ser ut för att slippa köra omvägar.

Här finns mängder med vilda djur såsom bisonoxar, svartbjörn, varg, vithövdad havsörn och vitsvanshjort. Old Faithful är en av de ca 500 gejsrar som finns här och den har utbrott ca var 30:e minut. Mammoth Hot Springs är ett område i de norra delarna av parken med varma källor och terrasser som bildats av det kalkhaltiga vattnet. Vid Yellowstone Lake kan man fiska eller ta en båttur och alldeles i närheten finns ”Mud Volcano area” som är ett område med lerhålsvulkaner där marktemperaturen går upp till ca 93 grader. Detta är bara några av sevärdheterna att se och uppleva här.

I och med att Yellowstone är en så stor park så behöver man ha ett antal nätter här i området för att se så mycket som möjligt. Man kan välja att utgå från samma ställe eller så väljer man ut 3-4 olika Om ni planerar att besöka och bo i parken under juni, juli eller augusti så rekommenderas starkt att boende förbokas, oavsett om ni väljer att bo inne i parken eller strax utanför. Dessa månader är de mest populära för besök och hälften av årets besökare kommer i denna period. Om man väljer att bo utanför parken så kan vi bl.a. rekommendera Cody och West Yellowstone.

Det är bra att planera in några stopp på sin vistelse här, men annars är det bara att titta ut genom bilrutan och njuta av naturen och landskapet man åker igenom – det är en upplevelse bara det.

Yellowstone National Park (U.S. National Park Service)

Läs mer om destinationerna

Old Faithful, Yellowstone National Park i Wyoming.