Colorado

Nästan vilken väg man än väljer väster om Denver, motorväg eller grusväg, leder genom mäktig, vacker och spännande natur.

Den östra tredjedelen av Colorado tillhör den relativt platta prärien. I höjd med Denver reser sig Klippiga Bergen nästan vinkelrätt. Nästan vilken väg man än väljer väster om Denver, motorväg eller grusväg, leder genom mäktig, vacker och spännande natur.

Denver är huvudstad i Colorado och en utmärkt startpunkt. Redan någon mil från huvudstaden är vi i Vilda Västern och gamla guldgrävarstäder finns nästan överallt. En av de bästa är Central City som fortfarande är en levande stad med 1800-tals hus, salooner med mera. Rocky Mountain National Park är en hisnande naturupplevelse med toppar på 4.500 meter och vägen igenom är på nära 4.000 meters höjd. Continental Divide är den linje som sammanbinder de högsta topparna i Amerika och avdelar vatten österut respektive västerut. Där man passerar Continental Divide är naturen mäktig. Loveland Pass, Pikes Peak med flera ställen.

Colorado har många kända skidorter, som dessutom är mycket vackra även sommartid och väl värda ett besök, exempelvis Aspen, Vail, Breckenridge och Steamboat Springs. Garden of the Gods utanför Colorado Springs är vackert. Victor är en annan gammal spännande guldgrävarstad. Grannstaden Cripple Creek har fått ett uppsving på grund av mängder av kasinon men därmed tappat lite av sin charm.

Vägen söderut mot Canon City är en spännande grusväg. Vid Royal Gorge utanför Canon City finns världens högsta hängbro. Black Canyon of the Gunnison är en smal och mycket vacker ravin, inget för den som lider av svindel. Väg 550 mellan Montrose och Durango är mycket vacker och där ser bergen tidvis ut som en schweizerost av alla gruvgångar. Ouary är en vacker stad som påminner om just Schweiz.

Här ligger också Silverton, en genuin och spännande guldgrävarstad. Både här och på andra platser kan man hyra jeep och finna helt övergivna mining towns uppe i bergen. Spännande! Durango har många gamla byggnader från 1800-talet, två restaurerade hotell från den tiden. Charmigt. Här utgår en fantastiskt spännande tågresa till Silverton. Mesa Verde är uråldriga indianska klippbosättningar.

Rocky Mountain National Park, Colorado.