Bryce Canyon National Park

Bryce National Park är en national park med spektakulär natur. Det är inte bara en canyon utan den består av ett flertal naturliga amfiteatrar eller ”grytor” som är inkarvade i en hög platå. Den mest kända av dessa är Bryce Amphitheater som är fylld med oregelbundet eroderade stenspiror, som skiftar i olika nyanser av rött och orange. Kring Bryce Amphitheater finns fyra utsiktsplatser, Bryce Point, Inspiration Point, Sunset Point och Sunrise Point.

Dessutom finns en mängd ytterligare utsiktsplatser längs den ca 3 mil långa huvudleden genom parken, som utgår från parkens enda infart/utfart. Högsta punkten är 2 743 meter över havet. Ett tips är att köra till Rainbow Point, som ligger längst in i parken och sedan på tillbakavägen stanna till vid någon av de tretton utsiktsplatserna, eller varför inte alla tretton när man ändå är här.

Bryce Canyon ligger i delstaten Utah och har ett hotell samt två campingplatser inne i parken. Det finns även boende strax utanför parken. Ett tips är att ta en eller två övernattningar i Kanab, som är en liten ort där man förr spelade in cowboy-filmer, för att därifrån göra utflykt till Bryce Canyon ena dagen och sedan kör man genom Zion National Park på vägen till Las Vegas.

Ett utmärkt sätt att se parken är med bil och därmed stanna till vid olika utsiktsplatser. Du kan även vandra neråt mot botten av dessa ”grytor”.

Bryce Canyon National Park (U.S. National Park Service)

Solnedgång i Bryce Canyon, Utah.