Utah

Utah är kanske mest känt som mormonernas hemstat. Framförallt södra halvan av staten är mycket karg, men bjuder samtidigt på Amerikas kanske mest dramatiska naturupplevelser och är dessutom mycket varierande.

En lämplig väg att komma in i Utah är att komma söderifrån, från Grand Canyon i Arizona. På gränsen ligger Lake Powell, en konstgjord sjö från ett dammbygge. Här kan man hyra husbåt eller följa med på en spännande tur med större båt.

Utanför Page finns Corkscrew Canyon, en nyupptäckt mycket liten, nästan underjordisk gång. En smal gång genom sandsten med vackert ljus, fotografernas önskedröm. Området kring Lake Powell och vägen till Kanab har använts till bakgrund i många filmer.

Zion National Park är en mycket vacker nationalpark, det är viktigt att komma österifrån för att få den rätta upplevelsen. I motsats till Grand Canyon befinner man sig här på botten i en mäktig canyon.

Bryce Canyons vackra sandstenspelare lämnar ingen oberörd. Naturen har varit på sitt allra bästa humör när Utah skapades, Cedar Breaks National Monument, Kodachrome Basin och Monument Valley är också välkända naturområden som ofta förekommer i filmer. Fler exempel på nationalparker i Utah är Canyonlands, Capitol Reef och Arches utanför Moab. Speciellt Arches är magnifikt.

Längre norrut ligger Salt Lake City med bland annat mormonernas tempel. Utanför staden ligger Great Salt Lake med mycket salt vatten. Bergen utanför Salt Lake City har många välkända skidorter, till exempel Snowbird där huvuddelen av OS-aktiviteterna 2002 avhölls.

Stadsvy av Salt Lake City, Utah.

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?

Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?

Vad är minimiålder för att hyra bil?