Monument Valley

Skulpturerna och klippformationerna i Monument Valley Navajo Tribal Park är världskända då många västernfilmer spelats in med denna parks bakgrund t.ex. klassiska Diligensen med John Wayne. Även mängder av reklamfilmer är inspelade här med t.ex nya produkter placerade på klippornas flata toppar. Klipporna med dess unika formationer är en av de mest storslagna och mest fotograferade platserna i USA, kanske t.o.m. i världen.

Monument Valley är en dalgång i gränslandet mellan norra Arizona och södra Utah och ligger inom Navajo-folkets landskap. Monument Valley är därmed inte en officiell nationalpark då den ägs av Navajo Nation.

Klippformationerna i parken har fått sina namn efter någons fantasi, då de blivit namngivna efter vad de ser ut som. De mest kända är Elephant Butte, som liknar en elefant, och The Three Sisters som fått sitt namn efter att någon tyckt att klipporna liknar en katolsk nunna och två elever. Vidare ser man bl.a. Camel Butte, som liknar en kamel, samt Totem Pole som helt enkelt ser ut som en totempåle.

Huvudvägen genom parken är route 163. Strax norr om Kayenta möter man en välkänd vy, spikrak väg genom ett ökenlandskap med gigantisk klippformation i bakgrunden. Man kan välja att köra en ”Scenic Drive” som är 17 miles lång, d.v.s. ca 27 km, och den tar besökaren förbi de kända klippformationerna. För den som har stannat till vid visitor centret vid infarten finns kartor att hämta med beskrivning av alla klippformationer och var man kan se dem. Det finns även en vandringsled som är 3,2 miles lång, ca 5 km, med en höjdstigning på ca 1 600 meter. Vill man se parken till häst så kan man göra det också, samt så finns det olika företag som erbjuder guidade turer.

Monument Valley ligger lite avsides och kräver sin planering för att besöka. Det finns ett hotell alldeles vid infarten av parken och i parken även två campingplatser. Men om man inte förbokar hotellvistelse och ”tar det som det kommer” så kan det bli en lång dag om det är fullbokat. Förslagsvis så kan man istället planera övernatta i Kayenta eller i Page, så är man relativt nära både Grand Canyon och Zion National Park om man vill uppleva några fler vackra nationalparker på sin roadtrip i USA.

Monument Valley Tribal Park | Navajo Nation Parks

Monument Valley i Arizona och Utah.