Montreal

En avslappnad stämning vilar över staden. Uteserveringar, kaféer och barer, restauranger med mat från hela världen och musik finns i överflöd. Montreal är hemvist för en av världens största jazzfestivaler och kanske är det just på Quartier des Spectacles som du hittar din typ av favoritmusik. En mängd grönområden gör det till en romantisk stad. Besök Old Montreal, Notre Dame kyrkan, Olympiastadion och kolla utsikten från Mont Royal.

Montreal ligger på en ö mitt i St. Lawrencefloden och har fått sitt namn efter ett berg på ön, Mont Royal. Det är den största staden i franska Kanada och är näst efter Paris den största fransktalande staden i världen.

Franska är det officiella språket och talas i ca hälften av hemmen, men med engelska kommer man långt. På alla gatuskyltar står gatans engelska namn med små bokstäver under det franska namnet. Montreal har ett typiskt inlandsklimat med fyra säsonger, varma till heta fuktiga somrar och kalla, snörika vintrar.

Montreal består av ett stort antal stadsdelar med olika ursprung och kulturer. Invånarantalet närmar sig 2 miljoner. Den mest centrala är Vieux Montreal (gamla Montreal) med sina kullerstensgator och magnifika Notre Dame Basilica som var Nordamerikas största då den byggdes år 1829.

Promenerar man utefter vattnet i gamla hamnområdet Old Port påminns man om att Montreal länge var Kanadas industriella och finansiella centrum. I dessa kvarter finner man idag muséer, konst, konstnärer, exklusiva boutiquer (Marche’ Boutiques), antikvariat och mycket mer.

Har du kultur och konstintresse har du kommit rätt. Montreal blev 2006 en av de tre namnen på UNESCO City of Design listan.

Missa inte att gå ner i Montreals ”underjordiska stadsdel”, RESO. Även här kan man se konstverk av flera av Quebecs mest kända konstnärer. RESO är ett enormt nätverk av tunnlar, sammanlagt 32 km långt, som sammanbinder stadens hotell, restauranger, affärer, bostäder m.m.

Börja besöket i Montreal med en guidad stadsrundtur och fortsätt sedan på egen hand. Med karta och bekväma skor så har man att göra i flera dagar. Varför inte ta sig upp till Park Mont Royal för att se staden från ovan eller till Olympic Park där sommarolympiaden 1976 gick av stapeln.

Läs mer om destinationerna

Stadsvy från park i Montreal.

Klimat och väder

Swanson's tips

Att göra i Montreal

Kringområdet Östra Kanada

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur köper jag enklast min Swanson’s resa?

Ingår frukost på hotell i USA och Kanada?

Fungerar min mobiltelefon i USA och Kanada?