Everglades National Park

En av Amerikas största nationalparker där kan ni beskåda alligatorer, färgrika fåglar och annat intressant djurliv. Prova en tur med airboat och upplev träsket på nära håll.

Everglades är en av USA:s mest populära sevärdheter. Det enorma träskområdet täcker cirka 4,3 miljoner hektar land och kallas även ”the River of Grass”, dvs gräsfloden. Av denna ytan avsattes 1,5 miljoner hektar till Everglades National Park år 1947. Sedan 1993 är parken även uppsatt på listan över hotade världsarv. Klimatet ligger på gränsen till tropiskt med regn- och torrperiod (maj-november och december-april). Reser man till Florida är detta helt klart en ”måste-aktivitet”!

Everglades Nationalpark ligger i södra Florida och vildmarken täcker 86 % av nationalparken. Själva nationalparken är betydligt mindre än hela Everglades-området och man behöver egentligen inte åka djupt in i nationalparken för att se alligatorer, krokodiler, sköldpaddor och andra exotiska djurarter. Räkna med ca en timmes bilresa om man kör från Miami. En utflykt med egen bil ger såklart mer frihet att stanna till var man vill, samtidigt är en bussutflykt ett bekvämt och smidigt sätt att besöka parken.

När det gäller själva parken finns olika infarter, bland andra Shark Valley, Gulf Coast, Royal Palm och Flamingo. Populärast och ”bäst” är Shark Valley. Åtminstone är det bästa sättet att på minsta möjliga tid få mesta möjliga information. Dessutom på bekvämt bilavstånd till både Miami och Fort Lauderdale, men inte heller speciellt långt från sydvästra Florida. Besökaren på en bussresa guidas i regel av chauffören eller en guide, och ser de något spännande lär man få veta det. Besök Shark Valley-entrén först för att bygga på kunskapsförrådet. Med ny och fräsch lärdom kan man sedan ta en tur med airboat och samtidigt lära sig lite indianhistoria på köpet.

Airboat i Everglades.

Airboats är ett färdmedel som är väldigt populärt när man besöker Everglades. Ett fartfyllt (och även högljutt) äventyr som är en perfekt variant för den som inte har tid eller lust att lägga mer än några timmar i Everglades. Helt enkelt för dig som skippar djupgående studier av vildmarken men gärna vill se alligatorer och andra spännande djur i verkligheten. Båtarna började användas redan på 30-talet för sightseeing. Numera finns det flera olika arrangörer som ofta ägs av de lokala indianstammarna. Länge var den direkta Evergladesturismen indianernas huvudsakliga inkomstkälla. Även cykel går att hyra, för den som vill och vågar, men det är ändå ett lugnande bevis för att områdets alligatorer inte räknas som människoätande.

Att besöka nationalparken kostar ca $30 per bil. Hotell finns inte inne i nationalparken men parken har dock två campingplatser; Long Pine Key och Flamingo. Parken erbjuder även vildmarkscamping.

Få andra områden i Florida är lika spännande som Everglades och både parken och dess omgivningar är verkligen väl värda ett besök.

Everglades National Park (U.S. National Park Service)

Utflykt med airboat i Everglades i Florida.