North Carolina

North Carolina - staten med underbara stränder längs Outer Banks, vackra berg i Great Smoky Mountains och trevliga stora och små städer.

North Carolina är till ytan nästan lika stort som England och har ca 10,5 miljoner invånare. Staten sträcker sig 950 km från Atlanten i öst till Appalacherna i väst. Raleigh är huvudstaden och sitter ihop med Durham och Chapel Hill. Tillsammans bildar de tre städerna det största forskningscentret i USA, Research Triangle Park. Flera stora och kända universitet ligger här.

Charlotte med sina 2,5 miljoner invånare är den största staden och enklast att ta sig till då man kan flyga direkt hit ifrån både Frankfurt och London. För motorfantaster och framförallt för Nascar är Charlotte ett mecka då det var här hela motorserien startade och man kan besöka Nascar Hall of Fame.

I sydöstra North Carolina ligger Wilmington som är en härlig småstad vid floden Cape Fears mynning. Här kan man gå ombord på det 222 meter långa krigsskeppet Battleship North Carolina som var i bruk under andra världskriget men varit ett museum sedan 1962. Wrightsville Beach ligger en kort körsträcka utanför staden och här finns en handfull hotell om man vill bo vid stranden. Juni till september är det bra temperaturer i havet för bad.

Fortsätter man norrut längs kusten kommer man till området Outer Banks som är smala barriäröar som sträcker sig ifrån Virginia i norr och ca 300 km söderut längs North Carolinas kust. De nordliga öarna är förbundna med broar till fastlandet medan till de sydliga öarna måste man ta sig med färjor. Bäst bor man kring Nags Head och Hatteras. Största delen av området är väldigt oexploaterat, nästan så att man kan få en strand helt för sig själv. Eftersom det är väldigt få hotell i området måste man boka i god tid.

Vid foten av Appalacherna ligger Asheville, en stad som år efter år rankas som en av USA’s bästa småstäder både att bo och besöka. Utöver närheten till nationalparken Great Smoky Mountains och alla naturupplevelser som finns kring staden har ”lilla” Asheville ett trevligt centrum med rikt kulturliv både med konst och livemusik. Flera trevliga restauranger där man utöver god mat kan få den bästa ölen i USA, då staden mer eller mindre prenumererar på titeln Beer City USA. Är man i Asheville får man inte missa Biltmore Estate som är det största privatägda huset i USA med en golvareal på 178 926 kvadratmeter. Huset byggdes av familjen Vanderbilt 1889-1895 och man kan spendera en hel dag där.

Great Smoky Mountains är USA’s mest besökta nationalpark. Parken går att besöka hela året, bästa tiden är april till oktober. Kommer man i juli månad kan det vara väldigt mycket folk, oktober är månaden då löven skiftar färg och då är parken otroligt vacker. Missa inte att även besöka orten Cherokee som man också kan bo i. Här har indianstammen gjort ett intressant museum där man kan se hur de levde före européerna kom till Nordamerika.

Blue Ridge Parkway i North Carolina.

Swanson's tips

Tidszoner

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Hur tidigt eller när kan jag köpa min Swanson’s resa?

Ingår GPS till min hyrbil?