West Virginia

John Denvers sång Country Roads, som West Virginia gjort till sin inofficiella delstats-sång, summerar mycket med staten och dess geografiska läge. "Almost Heaven, West Virginia, Blue Ridge Mountains, Shenandoah River.... mountain mama, take me home, country roads".

Delstaten är till ytan ganska exakt dubbelt så stor som Småland och har knappt 1,8 miljoner invånare. Här finns inga stora städer, bara ett antal mindre samhällen. Största staden och tillika huvudstad är Charleston med omkring 50 000 invånare. Hela West Virginia är beläget i bergskedjan Appalacherna vilket gett det statens dess smeknamn ”The Mountain State”. Bergen är dock inte så höga – högsta topp är Spruce Knob på 1 482 meter och ligger sydöstra delen av delstaten.

West Virginia är en av de fattigaste delstaterna i USA och många har arbetat inom kol och skogsindustrin här. Man reser hit för friluftslivet med vandring, bergsklättring, fiske, forsränning och naturliv. West Virginia är en verkligt lantlig delstat.

Enklast att ta sig hit är att flyga till Washington DC som ligger cirka 3 timmar med bil österut eller Pittsburgh ca 1,5 timmar norrut. Sommartid blir här varmt och en hel del regn, vintrarna kalla med mycket snö. Bästa tiden att besöka är maj-juni och sep-okt. Hösten är väldigt vacker då löven skiftar färg.

Östra delen av West Virginia är den mest intressanta för turister. På vintern kan man åka skidor vid Snowshoe, där samhället faktiskt ligger på toppen av berget, sedan åker man lift tillbaka upp igen efter man åkt skidor ner från byn. På sommaren är det istället säsong för mountainbike. Vandra längs Appalachian Trail, en vandringsled som sträcker sig genom hela östra West Virginia är populär. AT, som leden också kallas, börjar i Maine och slutar i Georgia.

Vid White Sulphur Springs ligger den vackra resorten The Greenbrier, inte mindre än 26 amerikanska presidenter har bott här. Till deras ära har man gjort ett museum, The Presidents Cottage, där det finns utställningar om deras besök på hotellet. Notera att det endast är säsongsöppet. Intill resorten finns en stor bunker som var tänkt till den amerikanska kongressen under kalla kriget utifall nöden gjorde att de behövde evakueras till en hemlig säker plats. Bunkern hade kodnamnet ”Project Greek Island” och kan besökas. Både Ryder Cup och Solheim Cup har spelats på resortens golfbanor.

Strax söderut ligger den 304 meter djupa kanjon New River Gorge. Området där kanjonen ligger, New River Gorge National Park and Preserve, blev den 27 december 2020 den nyaste Nationalparken i USA. Njut av den vackra utsikten från bron över kanjonen eller få en adrenalinkick på en ziplinetur.

För den som vill köra bil från nordöstra USA’s storstäder ner mot södern är det väl värt ett par dagar uppe i bergen och uppleva den vackra naturen och möta vad som kallas USA’s vänligaste människor. Andra delstater vill hävda samma sak, men de har ingen by som heter Friendly vilket West Virginia har!

West Virginia.

Swanson's tips

Tidszoner

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Hur tidigt eller när kan jag köpa min Swanson’s resa?

Ingår GPS till min hyrbil?