Arkansas

Arkansas kallas för "The Natural State" på grund av delstatens varierade natur som innehåller både skogar, berg, dalar, sjöar, floder, varma källor och ett platt jordbrukslandskap.

Arkansas är ett ord på Algonkian, språket som många av Nordamerikas ursprungsbefolkningar talade. Man kallade folket som bodde här för ”Arkansas” och ordet betyder ”folk som lever nedströms och/eller vinden från syd”. Först 1881 beslutades det att delstaten skall uttalas Arkansaw och inte ArKansas som flera gjorde tidigare.

Arkansas ligger mitt i USA, är nästan kvadratisk och gränsar till sex delstater. I östra delarna är landskapet platt som en pannkaka och i västra är det kuperat med många vackra sjöar och varma källor.

Det bor drygt 3 miljoner människor i delstaten och huvudstaden Little Rock är största staden.  Staden blev namngivet 1722 av fransmannen Bernard de la Harpe då han stannade till vid en mindre stenformation invid Arkansasfloden. Han kallade platsen Le Petite Roche, dvs Little Rock. I staden finns ett av USA:s mest populära presidentbibliotek, William J. Clinton Library and Museum. Bill och hans fru Hillary har även gett namn till stadens flygplats Clinton National Airport.

I östra delen av Arkansas ligger den lilla byn Dyess ca 45 minuter med bil från Memphis, TN. Den lilla byn grundades 1934 som en del av Roosevelt-administrationens jordbrukshjälp- och rehabiliteringsprogram och var det största jordbrukssamhället som grundades av den federala regeringen under den stora depressionen. Året efter flyttade familjen Cash hit och Johnny Cash, då 3 år, växte upp i ett litet hus som idag är ett välbesökt museum.

En knapp timme sydväst om Little Rock ligger Hot Springs. Hot Springs är USA:s näst minsta nationalpark med en yta på bara 22 kvadratkilometer, men är mycket populär. Som namnet antyder finns här varma källor. Längs Bathhouse Row ligger idag 8 badhusbyggnader som byggdes mellan 1892 och 1923. Området kring badhusen blev 1987 ett nationellt historiskt område. Naturen och staden smälter samman och här kan man vandra i skogen längs varma källor där vattnet från de varma källorna håller ca 64 Celsius.

Ozarkbergen i nordvästra Arkansas är ett vackert böljande landskap med flera snirkliga konstgjorda sjöar som Table Rock Lake. Mellan Table Rock Lake och Beaver Lake ligger det lilla samhället Eureka Springs. Staden omnämns ofta som en av USA trevligaste och mest unika småstäder. Krokiga, backiga och smala gator i en kulturmärkt stadskärna. För den som vågar, rekommenderar vi ett besök på USA:s mest hemsökta hotell The Crescent Hotel.

En timma med bil från Eureka Springs, längs västra sidan av Beaver Lake, ligger småstaden Bentonville med huvudkontoret till världens största privata arbetsgivare, dvs Walmart. Gör ett besök på The Walmart Museum och missa inte Crystal Bridges Museum of American Art. Byggnaden i sig är bara den ett konstverk. Museet är relativt nytt och öppnade 2011.

Motorcykel på Beaver Bridge i Eureka Springs, Arkansas.

Swanson's tips

Tidszoner

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Hur tidigt eller när kan jag köpa min Swanson’s resa?

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?