Alabama

"Sweet Home Alabama, where the skies are so blue" - en textrad alla känner till. Sången är en hyllning till staten och dess invånare från Floridabandet Lynyrd Skynyrd och skrevs i början på 70-talet och senare blivit som en slogan för delstaten.

Sången är också väldigt politiskt och Alabama är en av de delstater som haft mest och störst betydelse inom amerikansk politisk historia och medborgarrätt.

Söderns hjärta, som Alabama kallas, ligger mitt i den djupa södern och gränsar till Tennessee i norr, Georgia i öst, Florida och den med mexikanska golfen i söder samt Mississippi i väst. Största delen av delstaten är ett platt jordbrukslandskap men i nordöst finns Appalachernas södra ände och högsta punkt är Cheaha Mountain med sina 735 meter över havet. Staten är till ytan något större än England men har endast fem miljoner invånare. Birmingham är den största staden med drygt en miljon invånare i storstadsområdet och ligger mitt i delstaten.

Som de flesta andra platser i Alabama har Birmingham haft en central roll i medborgarrättskampen och i Downtown ligger Civil Rights District, ett tre kvarter stort område där man bland annat finner Birmingham Civil Rights Institute. Öster om staden ligger världens största MC-museum, Barber Vintage Motorsports Museum, och intill ligger också racerbanan Barber Motorsports Park där bland annat Indycar har race.

En dryg timme söderut med bil ligger statens huvudstad Montgomery som 1861 även blev den första huvudstaden i Amerikas Konfedererade Stater även om det blev kortvarigt, endast ett par månader. Musik är viktigt i Alabama och i Montgomery hittar vi Hank Williams Museum.

Det var i Montgomery 1955 den mörkhyade Rosa Parks blev arresterad för att hon vägrade ge sitt säte i en buss till en vit man. Detta ledde sedan till den stora bussbojkotten som leddes av Dr Martin Luther King, som då var pastor i Dexter Avenue Baptist Church.

10 år senare skulle upp emot 25 000 personer vandra från Selma till Montgomery i en demonstration för att få rätten till att rösta. De kom inte långt i sin vandring utan blev brutalt stoppade redan i Selma på Edmund Pettus Bridge. Händelsen ledde dock till att USA:s president Lyndon B Johnson genomförde ”voting right act” som gjorde det lättare för icke-vita i USA att rösta.

Alabama har en kort kuststräcka mot den Mexikanska Golfen. I Gulf Shores och Orange Beach ligger hotellen som på ett pärlband längs de vackra stränderna. En knapp timme från stränderna in i Mobile Bay ligger hamnstaden Mobile som även är golfkustens äldsta stad och än idag finns det ett mysigt men dock lite historiskt centrum.

I norra Alabama på gränsen upp emot Tennessee ligger delstatens näst största stad Huntsville. Staden går under smeknamnet Rocket City pga rymdforskning och försvarsproduktion. Hit kommer man framför allt för att besöka världens största rymd- och raketmuseum US Space & Rocket Center. Kort öster om centrum ligger den vackra Monte Sano State Park, så man behöver inte bege sig långt från city för att komma ut i vacker natur. 100 km västerut längs Tennessefloden ligger Muscle Shoals, staden som Keith Richards kallat Rock ´n´ Roll Heaven. Här har massor av världsartister spelat in musik. Besök bland annat FAME Studios Muscle Shoals Sound Studio där bl a Aretha Franklin, Little Richard m.fl. spelat in många skivor.

Ronnie Van Zant sjöng det bäst, ”Sweet home Alabama, Lord I’m comin´ home to you”. Res till Alabama för att uppleva kultur, historia och natur!

Mardi Gras Excelsior Band i Mobile, Alabama.

Swanson's tips

Tidszoner

Vanliga frågor

Några utvalda frågor som vi får ibland.
Se fler vanliga frågor

Hur beställer jag Swanson’s katalog?

Hur tidigt eller när kan jag köpa min Swanson’s resa?

Behöver man pass och visum för att komma in i USA?