Virginia

”Virginia is for Lovers” har varit delstatens slogan sedan slutet av 60-talet.

Man själv får bestämma vad det är man älskar. Havet och stränderna i öst, bergen i väst eller kanske delstatens rika historia som bland annat gör att delstaten också kallas ”Presidenternas Moder” då ingen annan delstat har fött fler amerikanska presidenter. Åtta presidenter är födda i Virginia, bland andra George Washington och Thomas Jeffersson.

Delstaten är den nordligaste av Sydstaterna och huvudstaden Richmond var även huvudstad för Konfederationen. Virginias första huvudstad var Jamestown som också var den först bosättningen för engelsmännen när de kom till Nordamerika. Drygt en tredjedel av delstatens ca 9 miljoner invånare bor i nordöstra delen och förorter till Washington DC.

I öst har man milslånga stränder ut mot Atlanten och där den stora och kända badorten Virginia Beach ligger. I väst mot West Virginia och Kentucky stäcker Appalacherna sig från norr till söder, där man kan köra den vackra vägen Blue Ridge Park Way från norra delen av Virginia hela vägen ner till North Carolina. Den 755 km långa vägen längs bergstoppen förbinder Great Smoky Mountains och Shenandoah.

Shenandoah National Park ligger ca 1,5 timmars bilväg från Washington Dulles flygplats. Det är en långsmal park där huvudvägen Skyline Drive går längs toppen av de lövträdsfulla bergen. Högsta topp, Hawksbill Mountain, är 1235 meter högt. I norra delen av parken är ett besök i Luray Caverns ett måste där grottan närmast blir som en katedral med upp emot 30 meter höga tak och kristallklara pooler.

Delstaten är känd för tobaksodling, men vinodlingar har blivit större och större. Idag finns det fler än 300 vingårdar i Virginia och vindruvor odlas numera över hela staten. Det vinområde som är kändast och enklast att nå är Loudoun DC Wine Country som ligger mellan Washington DC och Shenandoah.

Världens längsta badstrand enligt Guinness Book of World Records är Virginia Beach, ca 56 km lång. Strandpromenaden inne i själva staden är ca 5 km och längs den finner man de flesta hotellen, restauranger och olika nöjen. Orten är väldigt populär bland lokalbefolkningen och gör att boenden längs stranden under helger blir förhållandevis dyra.

Välkommen till Virginia.

Swanson's tips

Tidszoner