Joshua Tree National Park

Joshua Tree ligger i sydöstra Kalifornien, nära Palm Springs som kan vara en trevlig övernattningsplats. Parken som tilldelades nationalparks-status 1994, inkluderar två typer av öken. Båda är väldigt olika beroende på dess placering över havet. Coloradoöknen sträcker sig över den östra delen av nationalparken. Högre upp ligger den fuktigare och något svalare Mojaveöknen, som är växtplats för Yucca brevifolia som betyder just Joshua Tree.

Parken täcker ett stort område men har ett ganska litet vägsystem, i princip endast två rutter. Bästa platserna att besöka är Hidden Valley, Keys View och Cholla Cactus Garden.

För den som är på genomresa funkar det utmärkt att bara passera genom parken och göra några korta fotostopp. Har man ett mer avslappnat reseupplägg rekommenderar vi mer tid i området. Fascineras man av denna sortens vegetation finns en massa spännande att utforska. Här finns möjligheter till ridning, bergsklättring och det finns vandrings- och cykelleder. Även flera campingplatser finns. I stort sett alla tillämpar ”först till kvarn” så ha gärna andra övernattningsalternativ redo, ifall oturen är framme och allt skulle råka vara fullbokat.

Nationalparken lockar även många fågelskådare och naturfotografer. Ett gediget utbud av växter och djur finns att beskåda i denna vidsträckta vildmark, många av dem bosatta i området året om. Även för kläddesigners är det populärt att skapa modebilder i denna karga unika miljö.

Nationalparken är öppen året runt. Den bästa perioden att besöka parken är antingen på våren eller hösten, då är temperaturen behaglig. Under sommaren får man räkna med mycket höga temperaturer. Reser man under de kallare vintermånaderna är det svalt väder på dagen och frostgrader nattetid. Högsäsong beräknas från oktober till och med maj.

Joshua Tree National Park (U.S. National Park Service)

Joshua Tree National Park i Kalifornien.